Ka-Ching

Wednesday, 24 September 2014

Tiada gym??Di rumah Pun Boleh...



Assalamualaikum....

hai readers...baru hari ni tergerak hati nak update blog lagi...hihi..Boleh la kan..Daripada langsung tutup Blog terus..huhuhu

So..yea..Entry hari ni aq nak share tips loose weight aq lagi..hihi..Aq tengok mmg bnyk yg terjah blog aq search pasal turun berat badan selepas bersalin..memang susah kan..Tapi atleast kita ada efffort untuk dapat balik bentuk badan kita..Betul tak?? Bukan apa..Gemuk kalau semulajadi boleh kata ok daripada lepas bersalin..Trust me..Menggeleber sana sini..Lembik..Betulkan??huhuh...Sian Encik laki..Mereka nak jugak kita jaga badan untuk diaorang..Betulkan??hihi

Sebelum ni aq share tips untuk abs kan..Actually untuk hilangkan muffin top pun kita boleh try senaman2 tu..Klik Ini untuk post tentang abs for beginner tu..

Tapi kali ni aq nak sharekan mcm mana nak dapat kaki dan pinggul yang menarik...Tak perlu pakai Corset pun boleh menarik..Yang penting usaha dan rajin...

Sebelum mula bersenam..Kenalah buat stretching sikit supaya otot2 kurang terkejut hendaknya..Karang tak pasal2 korang jalan kengkang2 macam budak darjah 6 habis sunat..huhuhu

Lagi apa nak buat..?

Ok..

1st of all, kita buat squat..Squat tu apa?

Lebih kurang macam ketuk ketampi la..Buat basic squat dahulu..Try buat dalam 20kali..Ini untuk beginner ya..sebabnya memang kalau buat bnyk2 tak pasal2 otot2 kita kejang..Aq tak nak bertanggungjawab kalau korang tak dapat diri lepas tu..hihihik...
kalau ok..Boleh la try buat hari-hari dalam seminggu..jangan ponteng..Minggu kedua kalau dah rasa badan boleh terima,tambahkan kuantiti squat kepada 50x...Dan teruskan selama sebulan..Bulan kedua boleh try 100 kali..Hasilnya????Korang boleh nampak peha korang akan mengecik dan lebih terbentuk..Punggung pulak akan naik..Sebab usually lepas preggy punggung kan jatuh..So yup!!Ini aq memang suggest untuk korang..!Cukup setahun mana tahu boleh dapat punggung Jen Selter..Ahaks...Dan yang menarik jugak,squat pun boleh buat belakang kita jadi terbentuk..And masa buat squat ni mesti berpeluh kan..Boleh kurus la jawabnya....Cuba tau..!Oh..Oh..Hampir lupa..Squat cara yang betul,lutut korang kena selari dengan jari kaki..Jangan terlebih..Sia2 squat kalau salah teknik..






bulan meempat oleh cuba cabar diri join squat challenge di atas..Boleh ka idok..hiewhiew...


2ndly..Lepas squat,buat pulak donkey kick..Apa itu donkey kick??


Ii dia donkey kick..Yeah...


Donkey kick ni untuk beginner,boleh buat 15 kali kiri dan kanan...Hasilnya??Juga untuk pinggul yang menarik..Up kan punggung dan kemaskan lower back kita..Muudah jerr kan..Sebelum tido pun boleh buat...hihi..kalau encik laki tetiba tengok,jelingkan saje..hahaha...lantak..Kata nak bini lawa kannn..Kannn..haha

3rdly...Lunges..

Yang ni mudah bila di nampak...Tapi bila cubaaa..hihihi..Masa sebelah boleh terima lagi..Nak balas buat sebelah lagi,korang akan rasa impact nya..Like seriously memang rasa otot2 bertindak balas..hihi..JOm tengok apa itu lunges..

Buat 15 kali kiri..15 kali kanan...Nak hasil cepat..Sambil buat,try angkat dumbell..

4thly,korang buat side kick...

Yup..Yang ni korang bukan saja boleh buat dengan cara stand..Time baring depan tv layan AF pn bboleh buat tau..Buat la sebelah kiri 15,kanan 15 kali...Tapi hari2 tambahkan la bilangan tu ya..Jangan statik jer..Nanti otot dah biasa dia tak respon dah..TAMBAH bilangan setiap hari..Challenge diri selama 3 bulan..You can do it!!Oh ya..hasilnya..Untuk inner tight,dan lower bumbum..hikss

Yup..Ini lah side kick tu..Tak mampu balance..Alaaaa..Senang..Pegang jer kerusi ke..untuk sokong badan korang..Lagi tinggi angkat kaki lagi bagus..Plus Boleh tigkatkan fleksibiliti gitu..



Lastly,korang buat calf rise...

Macam kita nak ambil barang yang tinggi..Kita injit sedikit kaki..Macam tu la..Buat 30kali setiap hari..Cantik tau bila betis terbentuk lagi2 kalau pakai skinny dan high heels..




So yeah..5 steps to reduce your legs size...And to shape your butt..Try it,and believe it..
Selamat mencuba semua...JANGAN MALAS2 TAU..Nanti aku share lagi..Bye!