Ka-Ching

Tuesday, 25 February 2014

Tips abs workout untuk beginner

Assalamualaikum...

Amacam hari2 korang semua?Ada amalkan healthy lifestyle x?hehehe..Ada bersenam hari ni?Aku senaman jari jer hari ni..bhahahaha..X arr..kejap gi aku bersenam la..hihihi

Sebenarnya..aku ada guide beberapa org kawan aku yang serius nak turunkan berat badan..dengan cara bersenam..Aku bukan la pro sangat..Aku banyak membaca..tengok youtube..And ada basic sport science masa skolah dulu..Dan aku jgk sedang ajar diri aku untuk bersenam..gittew..hahaha..

So..ya..berbalik kepada tajuk entry aku ni..For those out there yang baru mau berjinak2 dengan workout ni..erti kata lain beginner..korang kna faham dulu badan korang ni..Part mana yang lebih..Part mana yang kurang..Hari ni aku nak cerita pasal abs terlebih dahulu..Apa itu abs?




abs + percentage of fat...which one is your...










1.Korang kena buat warm up dulu...and stetching...Lepas buat..Boleh buat step di atas..leg drop..Buat selama seminit kalau dua2 kaki serentak..Nak kalau sebelah kaki dahulu buat 3o saat and diikuti dengn sebelh kaki lagi...



2.Crunches..Crunches ni ada banyak jenis..korang boleh googlekan saja..Ni entry edit..Sebab hari tu dah buat entry ni cuma tulah...bila delete album di picasa..Gambar semua hilang...hurmmm..
Korang boleh start crunches dengan letak masa sseminit dulu untuk yang pertama kali..Tapi kalau dah biassa..Sila tambah bilangan ya..Sekarang aku sendiri dah mampu buat 200x crunches every session..



Crunches with leg raise..Buat seminit jugak kalau mampu...




3.Bicycle crunches.Yang ni buat seminit jugak..Cubapaksa diri sedikit..Lepas buat basic crunches..Yang ni boleh rasa mudah sedikit..trust me..hihi




4.Heel touch...Yang ni mudah jer..caranya..Korang capai tumit korang..Left and right..Selang seli dalam masa seminit..Sekarang..Lepas 6 bulan..Aku mampu buat 100 kali every session..Dah biasa rasa mudah dah..Peluh jangan cakap la..hih



5.Side crunches....Yang ni buat 30 saat belah kiri and 30 saat belah kanan..Kalau abs memang banyak buat crunches..6 bulan dah boleh tengok hasilnya..Skarang perut dah tiada lemak lagi...Best!!


6.Side plank--palnk ni korang kena dalam keadaan pegun mcm gambar di atas..Bertahan sehingga 30 saat setiap side.pastikan pinggang tidak jatuh dekat lantai and leher pun kna tahan ya...


7.Lastly buatlah palnk..Yang ni buat seminit...Pegun macam gambar di  atas..


Ok..Korang boleh rehat selama seminit..Dan mula step satu balik(tidak perlu warm up lagi).
Korang kalau hari pertama cukuplah boleh jugak buat satu sset saja..Repeat seminggu non-stop..Rasa sore?try diri buat hari2..Sore akan hilang sendiri,,Lawan lah ssikit sakit tu..Kata nak cantik kan..hihi

Lepas dah dapat bentuk yang di idam..Jangan stop kayh..Maintain kan shape tu..Buat 2hari sekali ke..Seminggu 2 kali ke...Its up to you..

Akhir sekali..buat cool down...buat macam warm up..Start dari leher ke kaki..Then tarik nafas hembus..3kali..untuk stablekan jantung..Selamat mencuba ssmua...






**Time gemok..Xda shape..hahaha

Tadaaaa....Latest picture...Hihi..Clapclap...

XOXO



No comments:

Post a Comment