Ka-Ching

Wednesday, 12 February 2014

Repair Samsung S3 stuck di Logo Samsung

Assalamualaikum...

Hari tu aku ada cerita pasal samsung s3 aku yang stuck and x boleh on ke main screen..Asyik stuck di logo samsung jer la...So..Mula2 tu fikir mau bawak ke kedai handset..Repair dalam rm50hengget jugak la..Tapi asyik x jadi2 jer hantarnya..So aku pun try la google sana sini tentang cara repair..And finally aku berjaya jugak repair sendiri..Yeyyy...clapclap..Ada macam geekers x?kahkahkah..Hubby pun tumpang happy la bila bini dia boleh repair sendiri..Terus cakap "i know you can do it"..kihkih..

So mari aku tunjuk dari mana aku dapat guide untuk repair..hihih..

Aku dapat guide dari SINI<-----CLICK

Pastu dia suruh kita download FIRMWARE untuk SAMSUNG S3 kita..Korang cari sendiri Latest firmware korang di SINI<----CLICK

Pastikan korang tau jenis Samsung korang k..Jangan tersilap...Sebab kalau silap takut masalah lain pulak..Sekarang latest FIRMWARE untuk Samsung S3(i9300) ialah Jellybean 4.3..Itu untuk negara Malaysia..Kalau korang belum update S3 korang..Boleh jugak update cara ni...
 After that..Korang download ODIN latest version jugak..Kalau korang click link No.3 dari Soleheen.com tu korang x dapat masuk sebab dah kena block kan??

So korang download ODIN dari sini..
SINI<-----CLICK

Dah download dua2 tu..Korang follow guide dari link pertama aku share tadi..Ni aku terangkan jugak la cara dia..

Dah Download firmwares dan odin..Korang jangan lupa untuk extract dalam satu folder..Extract guna WINZIP ler..hehehe

Dah tu..Korang buka Odin tu...

Untuk handset tu..Korang Tekan Button (Volume down+menu+start) serentak sampai muncul type handset..Pastu lepas semua button..Pastu kamu pilih continue guna button start...Nanti korang nampak gmbar android hijau and ada tulis "Downloading,please dont.........."dah lupa dia tulis apa lagi..hahahha

Sambung Samsung s3 korang guna USB cable..Sampai computer korang detect la kan handset korang tu..

Ni la rupa odin tu...

Di Odin tu korang akan nampak kotak (ID:COM)..Bila dia dah detect handset korang,kotak tu akan jadi warna biru...

Lepas tu,jangan kacau apa2..

Next,Tekan kotak AP tu..(rujuk gambar atas)

Korang pilih file firmware yang korang dah download...hujung file tu pastikan nama dia ada tulis (.tar.md5)
kalau ada,maka betul la link korang tu..heheh

Lepas tu tekan start di bawah sekali..(dalam gambar tu x nampak button start)

Biar computer korang buat kerja dia sampai selesai..Tunggu sampai di ODIN tu tulis PASS..Bila dah ada pass tu::

Tahniah la..Anda berjaya dah repairdan update handset korang...Nanti handset korang akan reboot sendiri..Harap bersabar..Dan doa banyak2..hihih...Dan..Tadaaaa..Start dan tidak stuck lagi di LOGO Samsung..




Selamat mencuba....



5 comments:

  1. Salam, saya dah masuk ke sammobile firmwares, tapi tak ada pun frimware utk model s3 saya.. kena taip gt-i9300 kan.. tiada dalam list.. minta penjelasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.sammobile.com/firmwares/database/GT-I9300/

      Delete
    2. boleh mintak no.hp atau id wechat x? nak mintak tolong. pleaseeee
      x pun. awak boleh ads wechat sy. ID : NienieyQuraisha

      Thank you so muchhhh.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete