Ka-Ching

Tuesday, 25 February 2014

Tips abs workout untuk beginner

Assalamualaikum...

Amacam hari2 korang semua?Ada amalkan healthy lifestyle x?hehehe..Ada bersenam hari ni?Aku senaman jari jer hari ni..bhahahaha..X arr..kejap gi aku bersenam la..hihihi

Sebenarnya..aku ada guide beberapa org kawan aku yang serius nak turunkan berat badan..dengan cara bersenam..Aku bukan la pro sangat..Aku banyak membaca..tengok youtube..And ada basic sport science masa skolah dulu..Dan aku jgk sedang ajar diri aku untuk bersenam..gittew..hahaha..

So..ya..berbalik kepada tajuk entry aku ni..For those out there yang baru mau berjinak2 dengan workout ni..erti kata lain beginner..korang kna faham dulu badan korang ni..Part mana yang lebih..Part mana yang kurang..Hari ni aku nak cerita pasal abs terlebih dahulu..Apa itu abs?




abs + percentage of fat...which one is your...










1.Korang kena buat warm up dulu...and stetching...Lepas buat..Boleh buat step di atas..leg drop..Buat selama seminit kalau dua2 kaki serentak..Nak kalau sebelah kaki dahulu buat 3o saat and diikuti dengn sebelh kaki lagi...



2.Crunches..Crunches ni ada banyak jenis..korang boleh googlekan saja..Ni entry edit..Sebab hari tu dah buat entry ni cuma tulah...bila delete album di picasa..Gambar semua hilang...hurmmm..
Korang boleh start crunches dengan letak masa sseminit dulu untuk yang pertama kali..Tapi kalau dah biassa..Sila tambah bilangan ya..Sekarang aku sendiri dah mampu buat 200x crunches every session..



Crunches with leg raise..Buat seminit jugak kalau mampu...




3.Bicycle crunches.Yang ni buat seminit jugak..Cubapaksa diri sedikit..Lepas buat basic crunches..Yang ni boleh rasa mudah sedikit..trust me..hihi




4.Heel touch...Yang ni mudah jer..caranya..Korang capai tumit korang..Left and right..Selang seli dalam masa seminit..Sekarang..Lepas 6 bulan..Aku mampu buat 100 kali every session..Dah biasa rasa mudah dah..Peluh jangan cakap la..hih



5.Side crunches....Yang ni buat 30 saat belah kiri and 30 saat belah kanan..Kalau abs memang banyak buat crunches..6 bulan dah boleh tengok hasilnya..Skarang perut dah tiada lemak lagi...Best!!


6.Side plank--palnk ni korang kena dalam keadaan pegun mcm gambar di atas..Bertahan sehingga 30 saat setiap side.pastikan pinggang tidak jatuh dekat lantai and leher pun kna tahan ya...


7.Lastly buatlah palnk..Yang ni buat seminit...Pegun macam gambar di  atas..


Ok..Korang boleh rehat selama seminit..Dan mula step satu balik(tidak perlu warm up lagi).
Korang kalau hari pertama cukuplah boleh jugak buat satu sset saja..Repeat seminggu non-stop..Rasa sore?try diri buat hari2..Sore akan hilang sendiri,,Lawan lah ssikit sakit tu..Kata nak cantik kan..hihi

Lepas dah dapat bentuk yang di idam..Jangan stop kayh..Maintain kan shape tu..Buat 2hari sekali ke..Seminggu 2 kali ke...Its up to you..

Akhir sekali..buat cool down...buat macam warm up..Start dari leher ke kaki..Then tarik nafas hembus..3kali..untuk stablekan jantung..Selamat mencuba ssmua...






**Time gemok..Xda shape..hahaha

Tadaaaa....Latest picture...Hihi..Clapclap...

XOXO



Tuesday, 18 February 2014

Mengajar lagi.....


Assalamualaikum.....

Sila jangan muntah...huhuhuhuh..
(korang,..Ada tak senaman untuk pipi??hihi..Badan dah turun..Tapi pipi tetap kembang mcm sembunyi nasik..bhahahaha)


Hari ni hari rabu..means..murid2 aku ada ko-kurikulum di SK..So,kelas agama diaorang start jam 12.40 sampai dekat jam 2ptg..Oleh kerana masa agak singkat aku pun bagi diaorang latihan solat...

Murid2 bawak sejadah masing2..ni 1st time dorang buat amali solat untuk kelas aku..sebab sblm ni aku mengajar pagi..tiba2 jer last week aku d suruh mengajar sesi petang..aku ok jer..

Sampai jer dorang ke kelas..bagi chance rehat2 kejap..isi perut..minum2..Dan aku ajar la 5-6 orang budak baca al-quran masing2..kalau bab2 baca al-quran ni InsyaAllah..aku boleh jgk tegur kalau ada kesalahan..Syukur mak aku bekal ilmu ni dari kecik lgi..('',)

Lepas otak diorang dah aktif sikit..dah fresh..then terus suruh bentang sejadah..And aku tunjuk sorang untuk azan dan sorang untuk iqamat..Masih malu2 lgi budak2 aku ni..Takpa..pelan2..hehe..Dah tu amali solat pun bermula...

Yang senyum lelaki kecik tu kita punya tuan bilal..hihi..






Mula dah solat....




Anak-anak gadis ku..hehehe

Ruku'

Aku ajar sampai habis la solat zohor tu..Buat masa ni diorang x pakai lagi pakaian lengkap untuk solat.. Kalau lelaki dah ok..yang perempuan belum lagi suruh bawak telekung..Sebab mau pastikan cara ruku' sujud tu semua kena betul..Bila pakai telekung susah la nampak kan..Mudah-mudahan bila balik rumah diorang dah ada asas untuk tunaikan solat dengan cara yang betul.


Thursday, 13 February 2014

Perihal anak...

Assalamualaikum....

Selamat pagi smua..gigihnya pagi2 dah update...hihihi..lepas siapkan anak mandi wangi2...terus snap gambar2 dorang...dah besar dah anak2 gadis mummy...

Azzalea dah blh cakap sikit2..tu pun cakap yang dia sendiri jer paham..huhu..cuma ada jgk la basic words yang Azzalea dah blh sebut..kata org kalau anak cepat jalan,cakapnya lmbt..betul la kot sbb Azzalea 10 bln dah blh jalan sikit2..cakap sampai skrng cakap mcm baby kita x berapa faham..kakaknya,Ainul dulu setahun sebulan baru pandai jalan...tapi time sebaya adiknya ni dia dah pandai nyanyi dgn sebutan jelas lgi..siap blh ajuk kita cakap apa..hihihi

Ainul dah 2bln dah pampers free..dia dah tak pakai pampers..aku pnh ajar dulu2 lgi tapi dia x berapa faham..Tapi hujung bln 11 hari tu..sekali jer aku g tau..terus pandai..ada jgk la tersasar2 lgi..tapi jarang sngt2..kalau pegi jalan aku masih lgi la pakai kn pampers..tapi kalau Ain rasa mau membuang tetap dia mau pegi toilet..malam pn aku pakaikn..tapi bila check pagi2 selalunya kosong jer pampers tu..x membuang pn dia..

Kakak dah jarang dah buli adik..skali sekala tu ada la jugak..tu pun sbb selalunya adik yang kacau dia dulu..adik memang suka kacau kakak..

Lagi 1...Ain sekarang dah faham banyak words in english..colours semua dia tau..tapi in english la..simple words macam catch,jump,reach,nama2 animals,and stuff mcm colours,treasure,yang ada cartoon yang dia tengok dia faham and boleh sebut..aku rasa x salah kita bagi anak watch cartoon..sbb dia blh belajar..tapi keba pantau la apa tang dia tengok tu..kalau setakat mcm teletubbies ke..mr.bean ke..oggy yu..mmg x bagi tengok..






Cayaaaang adik....

Budak genap 3 tahun 9bln..





Kakak memang manja ngalahkan adik...



Menguap...dah mandi ngantok la..budak ni subuhdah bangun..

Dalam hati ada taman..tegur sikit dah bertakung air mata..

Watching cartoon together



Tu jer mau cerita..jom breakfast..pastu workout sikit..oh..oh...Nooooo..Krna basuh kain la hari ni..kain dah bnyk..k.k...bye!!!!

Wednesday, 12 February 2014

Repair Samsung S3 stuck di Logo Samsung

Assalamualaikum...

Hari tu aku ada cerita pasal samsung s3 aku yang stuck and x boleh on ke main screen..Asyik stuck di logo samsung jer la...So..Mula2 tu fikir mau bawak ke kedai handset..Repair dalam rm50hengget jugak la..Tapi asyik x jadi2 jer hantarnya..So aku pun try la google sana sini tentang cara repair..And finally aku berjaya jugak repair sendiri..Yeyyy...clapclap..Ada macam geekers x?kahkahkah..Hubby pun tumpang happy la bila bini dia boleh repair sendiri..Terus cakap "i know you can do it"..kihkih..

So mari aku tunjuk dari mana aku dapat guide untuk repair..hihih..

Aku dapat guide dari SINI<-----CLICK

Pastu dia suruh kita download FIRMWARE untuk SAMSUNG S3 kita..Korang cari sendiri Latest firmware korang di SINI<----CLICK

Pastikan korang tau jenis Samsung korang k..Jangan tersilap...Sebab kalau silap takut masalah lain pulak..Sekarang latest FIRMWARE untuk Samsung S3(i9300) ialah Jellybean 4.3..Itu untuk negara Malaysia..Kalau korang belum update S3 korang..Boleh jugak update cara ni...
 After that..Korang download ODIN latest version jugak..Kalau korang click link No.3 dari Soleheen.com tu korang x dapat masuk sebab dah kena block kan??

So korang download ODIN dari sini..
SINI<-----CLICK

Dah download dua2 tu..Korang follow guide dari link pertama aku share tadi..Ni aku terangkan jugak la cara dia..

Dah Download firmwares dan odin..Korang jangan lupa untuk extract dalam satu folder..Extract guna WINZIP ler..hehehe

Dah tu..Korang buka Odin tu...

Untuk handset tu..Korang Tekan Button (Volume down+menu+start) serentak sampai muncul type handset..Pastu lepas semua button..Pastu kamu pilih continue guna button start...Nanti korang nampak gmbar android hijau and ada tulis "Downloading,please dont.........."dah lupa dia tulis apa lagi..hahahha

Sambung Samsung s3 korang guna USB cable..Sampai computer korang detect la kan handset korang tu..

Ni la rupa odin tu...

Di Odin tu korang akan nampak kotak (ID:COM)..Bila dia dah detect handset korang,kotak tu akan jadi warna biru...

Lepas tu,jangan kacau apa2..

Next,Tekan kotak AP tu..(rujuk gambar atas)

Korang pilih file firmware yang korang dah download...hujung file tu pastikan nama dia ada tulis (.tar.md5)
kalau ada,maka betul la link korang tu..heheh

Lepas tu tekan start di bawah sekali..(dalam gambar tu x nampak button start)

Biar computer korang buat kerja dia sampai selesai..Tunggu sampai di ODIN tu tulis PASS..Bila dah ada pass tu::

Tahniah la..Anda berjaya dah repairdan update handset korang...Nanti handset korang akan reboot sendiri..Harap bersabar..Dan doa banyak2..hihih...Dan..Tadaaaa..Start dan tidak stuck lagi di LOGO Samsung..




Selamat mencuba....



Tuesday, 11 February 2014

Turun Berat Badan Cara Aku

Assalamualaikum....

Hari ni aku x berapa sihat..Anak2 pun sama..Selsema and batuk sikit...wuwuwuw..Tapi kena jugak mengajar...Sambil ngajar sambil tarik2 "hingss"..Sangat x selesa hoiii....

Ok la..Cukup ngadu..hihihi..Hari ni aku aku just mau share tips turun berat badan cara aku..Sekarang ni bukan la aku kurus sangat pun tapi kurus la dari sebelum2 ni..Berat aku drop dari 49kg ke 42kg...Masa habis delivery dulu berat aku dalam 51 gitu la..Nampak sangat chubby time tu..Lagi2 aku ni badan rendah...Tidak sampai 5kaki ok..wuwuwuwu..sedehhhh....Jadi bila badan gems sangat nampak lagiiii la kependekan diriku...

Mula2 aku memang ada macam mau makan produk2 kurus ni..Banyak kot iklan kurus mudah tnpa diet,tanpa senam bagai..Tapi aku breastfeed anak..So fikir punya fikir..Cancel lah..

Dilema la time berat badan naik mendadak..Sebab masa bujang berat aku around 43kg jugak..Hari2 bila pandang cermin..Rasa macam mau nangis..Kadang2 nangis jugak..Aku tau hubby pun kesian tengok badan aku naik gitu...Badan hubby kan kurus gitu2 ja..So bila stand sebelah dia,,besar gila aku rasa...Aku pernah giveup jgk..jadi malas..Macam mau baring ja..Depan hubby pun x yakin...

So one day tu aku buka instagram..Shila Amzah post pasal senaman squat..Aku pun search la google..And aku try2 la squat..huhu..Tapi masih hangat2 taik ayam lagi la..Bila aku kerumah mak aku..Jumpa dengan adik aku..Dia pun ajak lagi buat squat..Dia support2 la aku..Kata buat la sikit2 time mandi ka..huhuhu..So buat la jugak..Dari 30kali..Skang dah boleh squat sampai 100 kali sehari...phiewww...

Bila dah squat hari2,berat drop la dalam 3kg gitu...sebab bila squat peluh banyak gila keluar..terus makin semangat..Search di youtube..Banyak video senaman..Aku start dari beginner..And sekarang aku buar sendiri tanpa tengok youtube..Gabung la senaman2 tu..Ambil Abs sikit..Legs sikit..Finally aku berjaya turun kan berat badan without ambil any pill dan diet..kalau bersenam ni x perlu kurang makan..Janji bersenam hari2..Kadang2 aku senam pagi..Tapi yang ringan2 la kalau pagi..Buat push up ka..Tapi paling best buat pagi2 buat crunch la dalam 200x...Haaa...Perut cepat flat..hihih..Lepas tu sebelum tidur,buat la senaman yang berat2 sikit so bila bangun pagi esok,senyum sorang2 tengok perut dah flat habis..huhuhu...

Ni aku masa baru kawin..Huhu..kuwus

ni masa dah ada Ain..Gemuk chuolls..gmbr ni x pernah post kot..maluuu..hahahah

Ni masa daw du anak..And lepas 3 minggu buat workout...

Ni video untuk beginner yang aku tengok..Betul2 berhasil...

dah rasa senang buat yang beginner,buat yang ni pulak

last buat yang ni,,Ni aku buat few month jugak la..Penatttt..Peluh2 di buatnya..hahah

Ada jugak buat untuk leg..Tapi refer gambar...Cara dia aq refer youtube..Hmmm...Pandai2 la korang google lagi..hehe..Yang penting rajin2 workout..kalau skip dua tiga hari,buat all out terus bila buat...hihihi...

Ni gambar paling latest...

Selamat bersenam semua..hehe..


OK bye

Sunday, 9 February 2014

Blog Kegemaran

Assalamualaikum.....

Malam ni rasa mau update blog la...hihihi...

Hobi aku blogwalking..Hari2 aku akan check la blogger kegemaran aku..Ada atau tidak kakak2 ni update..hihi...Kenapa aku cakap kakak2?Sebab tuan tanah most of them adalah senior age dari aku...Kecuali Fatin Liyana..Fatin Liyana sebaya aku kot...hihi..

BLog kegemaran aku ada aku letak dekat sidebar..Tapi kan kalau kita baca blog guna mobile,kita just buka blog tu guna mobile version ja..So sidebar tu mmg x nampakla jawabnya,..huhu..So jom2..Aku share blog2 kegemaran aku and sebab apa aku baca blog tu..hihih..Poyo ja kan bunyinya...Aku x susun ikut which i like most ka pa..Aku susun mana2 ja 1st pun sebab semuanya memang favorite aku...so check it out...huhu

##Ceeranoh - Pemilik dia Kak Ceera...Aku pernah ikut peraduan kak Ceera akhir tahun lepas kot..And..yeeyyy!!Aku menang OK..Dapat la aku hadiah Genie Bra..Selesa gila bawak workout and pakai hari2..Thanks Kak Ceera...
-Blog ni cerita pasal family Kak Ceera la..Aku suka ja baca sebab Anak kak Ceera dua2 baya anak aku..1st aku baca tu awal tahun lepas...Baru lagi tapi memang masa jumpa blog ni aku baca sampai entry 1st tau..Hahaha..Gila busybody..kihkih..Bukan apa..Best kot baca blog..Kalah baca novel...hihih...True Story lagi..Lagi satu aku suka tengok friendship kak ceera and kawan2 dia..The Manjers..Comel ja tengok...Cuma lately mcm kurang pulak entry diaorang berjimba2...hihih..

##kathyjem - Kak Kathy ni kawan Kak Ceera..Geng Manjers..suka baca sebab dia kawan kak Ceera..Cantik tau orangnya..Kak ceera pun cantik...Ahh..Kira semua Blogger yang aku suka ni cecantik la...Aku suka ja tengok kalau perempuan cantik ni..Dah kahwin and ada anak pun still cun2 diorang ni...Tips mau cantik macam dorang?Terjah blog diorang sekarang..!!!Hihihi

##sepet and Hari-hari mau - Dua2 blogger ni Adik-beradik kak Ceera..Dapat blog dorang ni dari blog Kak Ceera..As usual..Dorang cecantik..And Blog writing dorang slumber...I Loike...I kan Busybody..Dorang share cerita..Kita baca la...Best!! Yang ni aku x letak di sidebar..Tapi buka jugak hari2..Siap bookmark lagi..hihih

##Kak Siti and Fyna - Mahu tips cantik??Terjah blog ni..Rajin gila dorang share tips kecantikan...Orangnya pun cantik comel ja...Kak Siti macam slumber2 orangnya..Kak fyna tu pulak macam ayu ja nmpk...Dorang ni bukan blogger ja..Dorang siap ada youtube channel sendiri..Banyak tutorial makeup and shawl dorang share..Boleh tahan dorang ni..Dua2 pun MUA..Boring2 buka la blog dorang..Confirm 1 malam korang ngadap ja blog dua orang nih..hihihi

##Ladynoe - kak Noe ni pun aku suka suka suuukaaaa baca..Best..Walaupun jarang update..Tapi penulisan dia meaningful...Deep...And sometimes puitis...Ada jugak kisah life Kak Noe ni..Pasal Tips Kurus..Gila rugi kalau x baca..Sila baca ya..Pernah aku bagi la komen dekat blog kak Noe tapi time tu aku xtau pasal keluarga dia..huhuhu..Rasa bersalah pun ada..Tapi Kak Noe ni nampak kuat orangnya...Nak tau apa...Korang baca lah ya..Anak Kak Noe ni pun dua orang.Pastu dua2 perempuan macam anak aku...Comel..Pastu suka tengok dia buat deco..Kiranya kak NOe ni Kreatif,puitis,cantik lagi...Jom la jadi readers dia..Eh,,dia ada jual jugak tulisan dia..Desaturasi Merah Jambu...Kalau minat boleh pegi direct ke blognya kayh...

##Kak Wawa - Ini kira 1st blog yang aku follow..Cute family ni..Kak Wawa comel angat..Macam nak cubit2 pipi dia..Laki bini comel..sepadan sangat..Aku dah khatam blog kak wawa ni....nampak..Busybody sangat2 dah ni..Kritikal dah..hahahahaha..Kak Wawa macam busy jarang update blog..Tapi sekarang macam ok2 balik ni..hihihi..Anak2 kak wawa comel..Kata orang kemana tumpah kuah kalau x ke nasi kan..Macam mana acuan begitula kuihnya..kihkihkih...dah la berpepatah melayu pulak aku ...huhu..Comel2 anak waris makpak lettew...hihihi

##Aisya and Kak lisa - Yang ni blog kakak2 aku..Kakak ipar and isteri abang aku..Birasla kan..Ipar aku update mcm aku la..huhu..Kira isi masa lapang..Kak lisa pulak lama x update..Mungkin sebab dah ada instagram ni..Blogger yang x otai macam kami2 ni memang jaaarang la update.. lagipun instagram lagi fresh kan kalau kita update..Kira macam live update gittew..Kak Lisa memang rajin update di instagram..Lebih2 lagi dah ada baby girl..Dah macam instagram baby Suri Ariana dah aku tengok..Suri tu la anak dia..Merangkap anak buah aku yang paling bongsu sekarang ni...

##Fatin Liyana dan Hentakbelipat - Fatin Liyana ni baya aku..Dia ambil Medic..Alaaa..Dia ni famous dah..X payah cakap banyak..Pegi tengok blog dia..Jarang jugak update lately tapi best ja terjah blog ni..hihih..Hentak belipat tu handle by two person..Lakibini..Lepas kawin dorang jarang dah update..Tapi writing dorang funny..especially bila hubby dia yang update..Kelakar gillas..Cuma lama sangat dah x update..huhuhu..Oh..Oh..Dorang ni Owner butik Cala Qisha And Cala Man..Design cecantik weh..Pegi la beli pakaian and kasut brand dorang ni..Beli online pun boleh..Search and google sendiri eh..hahahah..

##Fillanie LAst but not least..Blog Kak Filla..Baru ja terjebak sebenarnya...Tapi dekat seminggu dah asyik baca blog ni ja..hahhaha..Gila macam psiko dah aku ni..Kalah dah busybody...Suka baca sebab Kak Filla ni style tulis slumber..Yang paling best banyak resepi...Resepi yang mudah2 smua ada...Aku suka sbb kak Filla share resepi daily meal..So kadang2 bila nampak dia update masakan di..terus macam.."eh..,macam mau masak ni la nanti..macam senang..boleh try..bahan pun simple2..Gittew.." hihihihih...

Tapi kesimpulannya,,Kebanyakan blog yang aku follow ni tema kekeluargaan gitu..Boleh la sedikit sebanyak jadi panduan untuk aku jalani life aku as a wife and a mother jugak..bukan apa..Sometimes tu kita berat mulut la kan mau tanya pendapat orang how to handle family and anak2 semua..So kenalah banyak membaca sikit..Dan sekarang dah ada teknologi begini..senang la aku dapat info sikit..Thanks la kepada blogger2 tegar yang x putus2 update blog korang untuk tatapan readers tegar macam aku ni..hihihi...Thanx a lot for the tips..Hihihi...Tahniah sebab dah berjaya jadi blogger2 famous gittew,,Aku mau jadi macam diorang..hahahahaha..dalam mimpi ja la..hiewhiew..


                                                           - OK BYE-

Sunday, 2 February 2014

Rosakkah Samsung S3 ku??

Assalamualaikum...
Lama x tulis apa2 dalam blog ni...Hari ni online guna laptop..so boleh la taip2 sikit..huhuh..kalau guna handset mmg jarang sangat la buka blog sendiri...stalk blog orang jer memanjang..hahaha...

Actually malam semalam aq stress sangat2...Dah la penat...Handset pulak tiba2 problem gila..Adeiii...Bgini ceritanya...Wifi dah la 3 minggu problem..Handset asyik suruh update ja..So bila wifi xda,update tu kesudahannya asyik fail ja..Bila semalam wifi dah ada..aq pun try la update...follow ja apa yg di suruh..lepas tu muncul la image hijau android tu kan..Aq letak la handset di bilik and pastu keluar pegi bagi anak makan...Bila tengah suap2 anak,adik ipar pakai telefon rumah kejap..So..wifi pun terganggu la...Bila check handset dalam bilik,muncul dah Logo Samsung tu..And lampu biru pulak on..So,ingatkan knapalah kan..Aq biar ja dulu..Tapi sampai berejam bgitu jugak..Hubby suggest la bagi off dulu..then on balik..Aq cuba..Still sangkut dekat logo samsung..perghhh....Sengalnyaaaa..Try cabut bateri,pasang balik...macam tu jugak...Apa masalah sebenarnya ni...huhuuhuuu.....

So begitulah kisahnya..Bila xda handset,online guna laptop boleh lagi..tapi call,msg,wassap..mcm mna....haruuunyaaaaa...mau contact hubby pun payah...Macam mna ni..Ada ka yang menglami nasib yang sama mcm aq...??Apa korang buat ya?Hantar kedai?tapi bnyk kot gmbr2 peribadi dalam memori telefon tu...uhuuu...
Skang ni aq suruh hubby pass handset aq pada abg aq..hopefully dia boleh kasi bagus..Mana aq nak cri duit beli handset baru weyyy....wuwuwuwuwuw....(-.-')

k lah..hopefully pakai lappy rajin la aq update hendaknya...fuh..fuh..hahah...