Ka-Ching

Saturday, 10 November 2012

Manusia..Manusia...

Assalamualaikum...selamat berhari minggu...

Pagi lagi dah ada topik yang aq rasa aq nak taip dalam entry aq..hehe..Alaa..Just nak sembang2 pasal mentaliti orang sekeliling kita yang x pernah puas hati dengan apa yang mereka lihat pada manusia lain...Ini betul2 terjadi ok...Bukan dekat aq sahaja,malah ramai lagi di luar sna..Especially pompuan larh...ermm..Aq pun kadang2 terlepas cakap jugak..tapi,pastu nyesal rasa nak tarik balik..


*gambar hiasan
Waktu sesuai untuk melakukan aktiviti ini...
Questions...
Perempuan lambat kawin?
--mentaliti orang*hmmm..Anak dara tuua dah..Xkawin2 lagi...
##Spatutnya kita positifkan la...Dia x kawin lagi sebab masih nak berjasa pada orang tua...betulkan?

Perempuan awal kawin?
--Hmm..Dah sangkut lah kowt...
##Sepatutnya ,Dah sampai jodoh..Alhamdulillah...Dah tak risau pasal gejala sosial sekarang ni

Pasangan dah kahwin tapi lambat dapat anak?
--Hushh...Entah yang manaa la satu yang mandul ni yer....
##Sepatutnya,selalulah doakan yang baik2..Blum rezeki lagi kot..@ mungkin dorang yang belum sedia...Semua tu kan Allah punya perancangan..

Pasangan balik2 beranak?
--Eihhh...Kuat nyew....Tiap2 tahun doh...Hujung bulan anak makan pasir...Bederet la..mcm kereta api...huahaha..(*siap gelak lagi tuh..buruknyer prangai...)
##Alhamdulillah..Syukur..Rezeki kan di tangan Allah...Anak2 tu pembawa rezeki ok..Ada la reason pasangan tu nak anak banyak...

Pasangan bercerai?
--Haaa...Itu la bini x pandai jaga laki..Kan dah lari...Ni laki la punya salah,gataii sangat naa...@Ni c polan la yang salah,perampas!!haha..
##Jangan la gituw puan2...Jodoh kan di tangan Tuhan,Dah xda jodoh nak buat mcm mana..Lagipun Kalau mmg jodoh tu panjang,gaduh besar pun bebaik balik tu...Agree kan?

Janda bergaya?
--Hati2,kang dirampas kang laki ko tu....
##Walhal sebelum menjanda pun dia mmg dah bergaya kan..ish..ish...Suka taw cari kesalahan orang.

Janda Xpandai bergaya?
--Patutla laki dia lari......haha..(x patut..xpatut)
##Dia busy tu,besarkan anak sorang2...korang ni...

Duda Bergaya?
--Hmmm..dasar playboy..Tu pasal di cerainya bini dia..Entah2 dah ada pucuk muda yang baru...
##Ok la..kan jaga penampilan namanya tu..

Duda Xbergaya?
--Hmm..yang ni mesti dah nyesal ceraikan bini..padan muka..Adeiii....
##Korang ni...Dia busy la tu...Kan sebelum kawen pun dia mcm tu jugak..suka yang simple2..

Tula..Mulut punya pasal..Yang belum kawin,Hantam2 je,ada yang terima jer lelaki bila ngayat mereka,sebabnya nak tutup mulut orang sekeliling..Ada yang berabis duit untuk dapatkan zuriat,ada yang bercerai-berai...Mulut2...Sudah2 la berkata yang negatif...Cari la positifnya..Dapat jugak pahala..K la..Banyak lagi persoalan sebenarnya..Tapi negatif positif tetap ada...Dari kita jer,nak pahala or dosa...

Done.. :)

p/s----Respon negatif ni bukan dalam drama melayu jer,cina,india semua ada..Kan kita 1 Malaysia...hehe

Mujahid's wife


No comments:

Post a Comment