Ka-Ching

Tuesday, 4 September 2012

WTF Bahagian Kecemasan



Ini pengalaman aq masa pegi bahagian kecemasan di Hospital Tawau.kejadian tu hampir dua bulan yang lalu..Masa tu hari ke5 lepas aq bersalin…Adalah aq alami sakit ni..Xperlu la citer sakit apa..Just mau citer mcm mana worst nya layanan and perkhidmatan petugas2 di situ..

1st. Masa husband parking kejap jer depan bangunan tu..Husband just mau Tanya yang sakit aq tu kena berurusan di bahagian kecemasan or di pesakit luar,tapi dengan penuh kepoyo’an,GUARD dekat situ sound husband suruh alih keta..padahal dia just singgah kejap jr,if o.k dia mau turunkan aq di situ sebab aq jalan pun payah betul time tu..Oleh kerana parking jauh,husband pun turunkan aq di tempat parking keta doktor2..Di situ la aq berdiri dengan panas terik..Yang anehnya,petugas dekat situ just tengok2 jeling2 jer aq..Apa kes???Husband x bley pulak pimpin aq masuk sebab keta knaa suruh alih oleh GUARD BODo tu..WTF kan?!!

2nd. Masa petugas Tanya aq sakit apa..Aq gi tau la sakit aq..Then nurse check jap And g tau petugas yang tulis dekat borang tu apa masalah kita..Then Petugas tu Tanya,ada keluar darah ke?Aq just jawab “normal la orang bersalin ada keluar darah,darah yag bbiasa tu”..Dia angguk..Tapi bila masuk untuk pemeriksaan doctor,rupanya budak tu tulis dalam boring tu aq “bleeding”..xda kaitan dengan sakit yang aq alami..What Da….??!!(Mata ke atas,Tangan ke dada..)

3rd. Time duduk menugggu turn number di panggil..Mesin nombor tu x gerak2 langsung…semua yang di panggil masuk dalam bilik untuk diperiksa tidak mengikut turutan nombor..Jadi napew bagi number tapi x ikut??SHIT man..Akhirnya dalam jam 12 aq tunggu,dekat jam 4 baru aq masuk untuk di periksa..Aq dah terbaring dah menahan sakit..WTF kan?

4th.Time aq tunggu number di panggil,aq dengar dialog orang duduk belakang aq..

The kawan : Ko o.k ka?
The Patient : X tau la ni..Semalam banyak keluar darah..
The Kawan : Baby mu gerak ka lagi?
The patient : Mcm tidak sudah..
Aq pun terkejut ler dengar dialog dorang..Then,Aq pusing arah dorang..
Me : Ko pregnant ka?.(Dia blur..So aq Tanya balik)..Ko mengandung?
The patient : ya..
Me : Ko bleeding? (Dia blur lagi…)Keluar darah  ka?Sejak bila?
The Patient : Ya..Banyak..Dari semalam..
Me : Kenapa ko di sini..?Bahaya bha tu..Sedangkan aq dah bejam2 duduk,number langsung x gerak2…Ko pegi Wad ABC sekarang..
The Kawan :Ya ka??Marila aq teman..
::Punya la…Aq ad abaca di kod merah,pesakit yang di UTAMAkan salah satunya yang ada masalah kehamilan melainkan bersalin..Kenapa boleh pompuan tu pun kna menuggu jugak..Agak2 aq pompuan tu da setengah jam duduk dekat situ..Yang kesian,husband dia tengah xda lagi tu…Aq x tau la nasib baby dalam tu..Ntah hidup lagi@tidak..Allahuallam..
Dan itu la aq rasa yang paling teruk..

5th.Time husbandd aq Tanya pada sorang yang berpangkat tinggi dekat kaunter pasal kenapa number x gerak2..Dengan sangan lahabau punya temberang dia just cakap “tunggu ja la..Nanti kena panggil jugak tu..”Padahal time tu dah ada beberapa orang yang just serbu bilik pemeriksaan walaupun patutnya giliran aq lebih dahulu dari dorang..Dorang masuk walaupun x kna pangggil masuk o.k…So DAMN stupid!!!

6th.Ada sorang nenek tu,dia jatuh tau..Kepala dia berdarah..For me la,orang tua tu patutnya la terus masuk taw..Tpi dia pun kna jugak menunggu dekat situ..Sampai family dia da panas,terus tolak jer nenek tu masuk dalam bilik periksa..Lahabau punya service kan…
And breastmilk aq pun dah tumpah time tu sebab baby dekat rumah da nanges2 lapar..Opah dia pun dah tekanan tngok cucu dia suffer..Punya SHIT kan layanan hosp tu..Sumpah nyesal aq!!!So,untuk masuk situ lagi,aq rasa aq akan fikir berbelaskali da kowt..baik cari alternative direct ke klinik swasta..Done!!

Tapi aq x pasti hari kalau kejadian tu hanya berlaku pada aku pada hari tu,atau mungkin kejadian tu setiap hari berlaku..By then...See you in the next entri..BupBye...


Mujahids wife

No comments:

Post a Comment