Ka-Ching

Tuesday, 4 September 2012

Azzalea Mardhiyyah Binti Mujahid




Entry ni aq mau cerita pasal kronologi kelahiran my second daughter,Azzalea Mardhiyyah Binti Mujahid..

7 Julai 2012-Pagi tu aq bangun mcm biasa,buat sarapan untuk husband and Ain..Kami cadang mau jalan ke Bandar sebab dah bosan trperap di rumah..Time tu aq dah masuk 38weeks,5days of pregnancy....huhuh

Pagi tu jugak,lepas husband habis solat dhuha..Dia wat kan air selusuh sekali..So aq pun minum sikit and suruh husband sapu jugak air tu dekat perut sambil baca selawat..Lepas tu aq pun terlelap la kejap..

Sampai la tengari,husband kejut sebab mau jalan kan..So aq pun dandan ler sikit..hehe..Jalan di Bandar macam biasa..Beli2 barang sikit..Lepas tu kitorang pegi ambil Ipar aq yang pada waku tu tangah berkursus kawen..


Lepas jumpa ipar aq,kami pun pulang ke rumah.Tapi dalam perjalanan pulang,rasa mau terkucil la pulak..So husband singgahkan la di pasar dekat simpang perumahan kitorang..Masa masuk toilet Nampak dah ada tompokan darah kluar..So,aq pun keluar dari toilet dengan gembiranya bagi tau husband dah ‘show’..Kita pun beli la buah kelapa dekat situ..Sebab mertua aq kata kalau dah ada tanda bersalin,amalkan minum air kelapa,so baby senang kluar..InsyaAllah..

Sampai rumah dalam jam 6,aq call kakak ipar aq gi tau,dah ada darah keluar,dia cakap bagus pegi hospital..Tapi aq tunggu lagi..Aq siap kira contraction aq..Ya,mmg aq dah rasa contraction tu,every 7minit aq akan rasa sakit sangat2..Tunggu2 lagi..hehe..Sambil minum air kelapa..
Dalam jam 7mlm tu,aq dah x tahan..Rasa sakit sangat2 tiap kali kontraksi..Tapi masih lagi dalam selang 7 minit..So just suruh husband hantar ke hospital..Tapi tenang2 jr sebab aq rasa belum masanya lagi pun baby mau kuar..Dalam prjalanan aq habis kan Air selusuh@air zamzam yang hubby buat..Selawat x putus2 da dalam hati..

Time baru lahir...girl..2.6kg...

Sampai wad ABC (Alternative Birth Centre) aq terus di suruh tukar baju..Pakai baju pink hospital tu..And di periksa oleh bebudak praktikal dekat situ..Bukaan Rahim time tu baru 2sm..So,aq pun di tahan la dekat wad tu..Dalam jam 10,husband datang bawak nasi.Husband just tidur dalam kereta jer sebab aq gi tau dia yang rasanya aq dah dekat2 unutuk bersalin da..(thanx for the sacrifice)

Dalam jam 12 lebih,aq pegi toilett untuk buang air besar..Lepas jr tu,aq rasa kontraksi da semakin rapat..Dalam 5minit dah..Mata pun x boleh dah lelap..Sakit sangat2..Lepas tu dalam jam 1lebih,Nurse cakap tanya aq o.k x?Aq pun gi tau yang kontraksi aq dah rapat da..So,dia suruh masuk ruang bersalin,and check lagi bukaan..Dah 3sm..Time tu langsung x bagi tau En.Husband yang aq rasa mcm dah dekat bersalin da..Aq jugak x di bagi ubat untuk buang air sebab aq dah buang air sebelum tu..

Nurse akhirnya pecahkan ketuban..Sakit tu tidak la,tapi rasa x selesa sangat2..Sebab proses untuk keluarkan air ketuban tu  aq x buat time anak yng 1st dulu..Lepas tu dia tanya mau balik wad dulu@tidak..Aq just kata mau stay terus di bilik bersalin tu..Time aq baring menahan sakit kontraksi tu,banyak pulak ibu2 admit..Nurse pulak Cuma 3 orang..So,aq pun sorang2 la di situ..Besi katil tu rasanya boleh bengkok kot aq tarik2,pulas2,goyang2 menahan sakit..Tapi aq just diam2 jr,Cuma kadang2 kalau dah x tahan,Istighfar jr banyak keluar dari mulut aq..huhu…Macam mau mati babe..Time ni kena banyak2 ingat Allah..

Masuk 1 month,4kg,54cm


Aq baring mengiring sebelah kanan tau sepanjang konraksi tu..tapi dekat2 jam 3 tu aq rasa mcm dah x selesa sangat,so time aq tukar posisi untuk mengiring kekanan pulak,dah rasa lain mcm dah..Kejap jer kekanan,time mau ke kiri balik tu la aq rasa mcm dah ada gesaan untuk meneran..Aq just jerit sikit dekat nurse yang sibuk sangat2 time tu..”Nurse…Nurse..Mcm mau Keluar sudah ni.”Dia datang dekat aq,lepas tu dia tengok and direct kata..”o.k..dah boleh teran ya..Teran..Teran jer terus…”katanya..

with uncle jack time baru lahir...


Time tu dia nurse tu pun da busy pakai ‘’apron’nya sambil suruh teran..Aq pun teran la walaupun nurse tu x berapa pantau sangat..Aq faham sebab time tum mg banyak sangat ibu2 mendaftar masuk…Lepas beberapa kali teran,nurse pun dating dekat aq and tolong aq untuk kluarkan baby..Tme tu dia suruh teran panjang2..Dua kali aq teran panjang2,bby pun kluar..”Alhamdulillah..”tu jer yang kluar dari mulut aq..Leganya Ya Allah..Aq dengar suara baby nangis..Bila nurse letak baby atas dada aq,dia diam..Mata dia dah bukak time tu..baby tengok2 jer mummynya..huhu..Lepas tu nurse ambil baby balik..dia nagis balik..huwaaaa..punya nyaring suara dia..

Lepas selesai jahit2,and tukar baju,aq di hantar balik ke wad..Lepas doctor bersihkan and check baby,baby pun di hantar ke katil aq..
Finally,aq pun breastfeed dia..Syukur Alhamdulillah semua selamat…

Aq salute nurse2 nih..Punyalah baik..And kesian jugak la sebab tiap kali ada masa kosong baru dorang dapat lelapkan mata,dengar jer loceng bunyi,diorang bangun lagi..Ksian kan..Thanks to petugas2 di wad ABC dengan service superb yang di beri…!!

Azzalea today..blom masuk 2 bulan..

 mujahids wifey

1 comment: