Ka-Ching

Wednesday, 19 September 2012

Happy Family...

Lama pulak x blogging..huhu..Maklumlah dah ada new family member ni..Busy urus si kecik jer..BTW,beberapa hari yang lalu sempat la jugak jalan2 bawak Ain and aleya ke taman..AGAIN..huhu..Tempat tu jer la kitorang bley relax stakat ni sebab baby masih terlalu kecik kan..hehe..So this is a few pictcha from that day..Check this Out..

Ais krim...




Ain pegi bandar x pakai baju..huhu..panasss...

Candid



Syok Sendiri...

Tadaa...Revealing my self together wif ma princesses (**Chubby..hukxx..)


Abi urus budak nakal sorang nie...

Uik???Siapa yang bebuai skang ni..??
Ain :"Abi...Siapa buai Ain ni..?"
Abi: "Buai la sendiri..muahahah...PYiuuuu..."

**Abi Buang Tebiat..haha..Lepas gian..Muahaha..(Jangan marah...)

Si Kecik@Katek...





Abi meng"candid"..

I just LOVE being a mum..

Ain xmau pulang....Mula dah tunjuk air mata...huhuhu

#######DONE########




Monday, 10 September 2012

main masak2 vs lawatan ke klinik

Blom Mandi dah ingt masak2 dia..
For today,I just want to upload some photos of my girl buddies....one is having fun on playing her 'masak-masak set'..and another one is a bit unhappy with her monthly check up and taking her injection....(*English terbabas...haha...)

teringat zaman kecik2 dolu...

Angry bird pun ada...oh..telur goreng..haha

Mkan lembu..aumm..geget ekor diaa...

Still makan lembu ituw..huhu.  (-_-")

Auu....dah pandai senum and respondla...

See...I am inside one of the room there..Husband always send me to clinic..Since my 1st pregancy...Sweet..

Muka after injection...nguuuu

Big fat leg..haha...

Tadaaa....wanna go home already..

Me wif him..(**apa kes..)
I just love this picture so much..Who cares..Love them..












Thursday, 6 September 2012

Sayalah Azzalea Mardhiyyah

Assalamualaikum kawan2...

Nama saya Azzalea Mardhiyyah..Panggil Alea pun boleh bah..hehe
HAri ni genap la 2 bulan Alea melihat dunia,wajah mummy and abi..Tidak lupa,wajah kakak saya yang comel..kakak ain..hehhe

Ada ke patut mummy gambar Alea blum pakai baju pun pagi td..huhu..
Oh ya..Alea dah pandai senyum2 and cakap2 tau..hihi..GUgUgu...Ungnggugu..awwwwaaauuu....(**bahasa Alea)


Tadaaa...dah siap pakai baju...
hurmmm


Mummy...Mana kakak...??

Kakak And alea..
Eyeuwww....Kakak Blom mandi..Napew tish2 alea....!!
HAppy La da tish2 Alea..Buhsyuk la kakak ni...bluekk...(**SEE ALEA's FACE)

Cik Ain..Bantal tu alea punya la..pembuli la kakak ni...huhu...

Haha...Kan da merajuk..Mummy marah sebab kakak Ain ambil bantal Adik td..




o.k kawan2..itu jew untuk ari ni..bupbye....

PS---Caption picture adalah rekaan semata..huhuhu

Mujahid's Wife

Ain ke sekolah...

Hai..Nama saya Ainul Mardhiyyah binti Mujahid..Panggil Ain..

Abi ain mengajar di Sekolah Agama Rakyat..Ain suka ikut abi pergi sekolah..Nenek Ain siap jahitkan lagi baju sekolah untuk Ain..Ain sekolah pagi...Ain sekolah setiap hari Isnin sampai Jumaat..Wah..Besntnya skolah...

ini la baju skola Ain..Tudung Ain merah sebab ain Ketua Kelas..hehe..Di tangan Ain tu surat dari peminat rahsia..huhuh(**apa la mummy ain merepek ni..**)




Ini pulak Ain pakai tudung warna putih..Mummy da rotate gambar ni,tapi tetap senget..huhu..Xpa la..JAnji tomey kan...
Ini La sekolah Ain
Ini la aktiviti Ain di kelas..hehe



dah penat belajar..Ain pulak yang jadi ustazah...hehe





Tuesday, 4 September 2012

WTF Bahagian Kecemasan



Ini pengalaman aq masa pegi bahagian kecemasan di Hospital Tawau.kejadian tu hampir dua bulan yang lalu..Masa tu hari ke5 lepas aq bersalin…Adalah aq alami sakit ni..Xperlu la citer sakit apa..Just mau citer mcm mana worst nya layanan and perkhidmatan petugas2 di situ..

1st. Masa husband parking kejap jer depan bangunan tu..Husband just mau Tanya yang sakit aq tu kena berurusan di bahagian kecemasan or di pesakit luar,tapi dengan penuh kepoyo’an,GUARD dekat situ sound husband suruh alih keta..padahal dia just singgah kejap jr,if o.k dia mau turunkan aq di situ sebab aq jalan pun payah betul time tu..Oleh kerana parking jauh,husband pun turunkan aq di tempat parking keta doktor2..Di situ la aq berdiri dengan panas terik..Yang anehnya,petugas dekat situ just tengok2 jeling2 jer aq..Apa kes???Husband x bley pulak pimpin aq masuk sebab keta knaa suruh alih oleh GUARD BODo tu..WTF kan?!!

2nd. Masa petugas Tanya aq sakit apa..Aq gi tau la sakit aq..Then nurse check jap And g tau petugas yang tulis dekat borang tu apa masalah kita..Then Petugas tu Tanya,ada keluar darah ke?Aq just jawab “normal la orang bersalin ada keluar darah,darah yag bbiasa tu”..Dia angguk..Tapi bila masuk untuk pemeriksaan doctor,rupanya budak tu tulis dalam boring tu aq “bleeding”..xda kaitan dengan sakit yang aq alami..What Da….??!!(Mata ke atas,Tangan ke dada..)

3rd. Time duduk menugggu turn number di panggil..Mesin nombor tu x gerak2 langsung…semua yang di panggil masuk dalam bilik untuk diperiksa tidak mengikut turutan nombor..Jadi napew bagi number tapi x ikut??SHIT man..Akhirnya dalam jam 12 aq tunggu,dekat jam 4 baru aq masuk untuk di periksa..Aq dah terbaring dah menahan sakit..WTF kan?

4th.Time aq tunggu number di panggil,aq dengar dialog orang duduk belakang aq..

The kawan : Ko o.k ka?
The Patient : X tau la ni..Semalam banyak keluar darah..
The Kawan : Baby mu gerak ka lagi?
The patient : Mcm tidak sudah..
Aq pun terkejut ler dengar dialog dorang..Then,Aq pusing arah dorang..
Me : Ko pregnant ka?.(Dia blur..So aq Tanya balik)..Ko mengandung?
The patient : ya..
Me : Ko bleeding? (Dia blur lagi…)Keluar darah  ka?Sejak bila?
The Patient : Ya..Banyak..Dari semalam..
Me : Kenapa ko di sini..?Bahaya bha tu..Sedangkan aq dah bejam2 duduk,number langsung x gerak2…Ko pegi Wad ABC sekarang..
The Kawan :Ya ka??Marila aq teman..
::Punya la…Aq ad abaca di kod merah,pesakit yang di UTAMAkan salah satunya yang ada masalah kehamilan melainkan bersalin..Kenapa boleh pompuan tu pun kna menuggu jugak..Agak2 aq pompuan tu da setengah jam duduk dekat situ..Yang kesian,husband dia tengah xda lagi tu…Aq x tau la nasib baby dalam tu..Ntah hidup lagi@tidak..Allahuallam..
Dan itu la aq rasa yang paling teruk..

5th.Time husbandd aq Tanya pada sorang yang berpangkat tinggi dekat kaunter pasal kenapa number x gerak2..Dengan sangan lahabau punya temberang dia just cakap “tunggu ja la..Nanti kena panggil jugak tu..”Padahal time tu dah ada beberapa orang yang just serbu bilik pemeriksaan walaupun patutnya giliran aq lebih dahulu dari dorang..Dorang masuk walaupun x kna pangggil masuk o.k…So DAMN stupid!!!

6th.Ada sorang nenek tu,dia jatuh tau..Kepala dia berdarah..For me la,orang tua tu patutnya la terus masuk taw..Tpi dia pun kna jugak menunggu dekat situ..Sampai family dia da panas,terus tolak jer nenek tu masuk dalam bilik periksa..Lahabau punya service kan…
And breastmilk aq pun dah tumpah time tu sebab baby dekat rumah da nanges2 lapar..Opah dia pun dah tekanan tngok cucu dia suffer..Punya SHIT kan layanan hosp tu..Sumpah nyesal aq!!!So,untuk masuk situ lagi,aq rasa aq akan fikir berbelaskali da kowt..baik cari alternative direct ke klinik swasta..Done!!

Tapi aq x pasti hari kalau kejadian tu hanya berlaku pada aku pada hari tu,atau mungkin kejadian tu setiap hari berlaku..By then...See you in the next entri..BupBye...


Mujahids wife

Azzalea Mardhiyyah Binti Mujahid




Entry ni aq mau cerita pasal kronologi kelahiran my second daughter,Azzalea Mardhiyyah Binti Mujahid..

7 Julai 2012-Pagi tu aq bangun mcm biasa,buat sarapan untuk husband and Ain..Kami cadang mau jalan ke Bandar sebab dah bosan trperap di rumah..Time tu aq dah masuk 38weeks,5days of pregnancy....huhuh

Pagi tu jugak,lepas husband habis solat dhuha..Dia wat kan air selusuh sekali..So aq pun minum sikit and suruh husband sapu jugak air tu dekat perut sambil baca selawat..Lepas tu aq pun terlelap la kejap..

Sampai la tengari,husband kejut sebab mau jalan kan..So aq pun dandan ler sikit..hehe..Jalan di Bandar macam biasa..Beli2 barang sikit..Lepas tu kitorang pegi ambil Ipar aq yang pada waku tu tangah berkursus kawen..


Lepas jumpa ipar aq,kami pun pulang ke rumah.Tapi dalam perjalanan pulang,rasa mau terkucil la pulak..So husband singgahkan la di pasar dekat simpang perumahan kitorang..Masa masuk toilet Nampak dah ada tompokan darah kluar..So,aq pun keluar dari toilet dengan gembiranya bagi tau husband dah ‘show’..Kita pun beli la buah kelapa dekat situ..Sebab mertua aq kata kalau dah ada tanda bersalin,amalkan minum air kelapa,so baby senang kluar..InsyaAllah..

Sampai rumah dalam jam 6,aq call kakak ipar aq gi tau,dah ada darah keluar,dia cakap bagus pegi hospital..Tapi aq tunggu lagi..Aq siap kira contraction aq..Ya,mmg aq dah rasa contraction tu,every 7minit aq akan rasa sakit sangat2..Tunggu2 lagi..hehe..Sambil minum air kelapa..
Dalam jam 7mlm tu,aq dah x tahan..Rasa sakit sangat2 tiap kali kontraksi..Tapi masih lagi dalam selang 7 minit..So just suruh husband hantar ke hospital..Tapi tenang2 jr sebab aq rasa belum masanya lagi pun baby mau kuar..Dalam prjalanan aq habis kan Air selusuh@air zamzam yang hubby buat..Selawat x putus2 da dalam hati..

Time baru lahir...girl..2.6kg...

Sampai wad ABC (Alternative Birth Centre) aq terus di suruh tukar baju..Pakai baju pink hospital tu..And di periksa oleh bebudak praktikal dekat situ..Bukaan Rahim time tu baru 2sm..So,aq pun di tahan la dekat wad tu..Dalam jam 10,husband datang bawak nasi.Husband just tidur dalam kereta jer sebab aq gi tau dia yang rasanya aq dah dekat2 unutuk bersalin da..(thanx for the sacrifice)

Dalam jam 12 lebih,aq pegi toilett untuk buang air besar..Lepas jr tu,aq rasa kontraksi da semakin rapat..Dalam 5minit dah..Mata pun x boleh dah lelap..Sakit sangat2..Lepas tu dalam jam 1lebih,Nurse cakap tanya aq o.k x?Aq pun gi tau yang kontraksi aq dah rapat da..So,dia suruh masuk ruang bersalin,and check lagi bukaan..Dah 3sm..Time tu langsung x bagi tau En.Husband yang aq rasa mcm dah dekat bersalin da..Aq jugak x di bagi ubat untuk buang air sebab aq dah buang air sebelum tu..

Nurse akhirnya pecahkan ketuban..Sakit tu tidak la,tapi rasa x selesa sangat2..Sebab proses untuk keluarkan air ketuban tu  aq x buat time anak yng 1st dulu..Lepas tu dia tanya mau balik wad dulu@tidak..Aq just kata mau stay terus di bilik bersalin tu..Time aq baring menahan sakit kontraksi tu,banyak pulak ibu2 admit..Nurse pulak Cuma 3 orang..So,aq pun sorang2 la di situ..Besi katil tu rasanya boleh bengkok kot aq tarik2,pulas2,goyang2 menahan sakit..Tapi aq just diam2 jr,Cuma kadang2 kalau dah x tahan,Istighfar jr banyak keluar dari mulut aq..huhu…Macam mau mati babe..Time ni kena banyak2 ingat Allah..

Masuk 1 month,4kg,54cm


Aq baring mengiring sebelah kanan tau sepanjang konraksi tu..tapi dekat2 jam 3 tu aq rasa mcm dah x selesa sangat,so time aq tukar posisi untuk mengiring kekanan pulak,dah rasa lain mcm dah..Kejap jer kekanan,time mau ke kiri balik tu la aq rasa mcm dah ada gesaan untuk meneran..Aq just jerit sikit dekat nurse yang sibuk sangat2 time tu..”Nurse…Nurse..Mcm mau Keluar sudah ni.”Dia datang dekat aq,lepas tu dia tengok and direct kata..”o.k..dah boleh teran ya..Teran..Teran jer terus…”katanya..

with uncle jack time baru lahir...


Time tu dia nurse tu pun da busy pakai ‘’apron’nya sambil suruh teran..Aq pun teran la walaupun nurse tu x berapa pantau sangat..Aq faham sebab time tum mg banyak sangat ibu2 mendaftar masuk…Lepas beberapa kali teran,nurse pun dating dekat aq and tolong aq untuk kluarkan baby..Tme tu dia suruh teran panjang2..Dua kali aq teran panjang2,bby pun kluar..”Alhamdulillah..”tu jer yang kluar dari mulut aq..Leganya Ya Allah..Aq dengar suara baby nangis..Bila nurse letak baby atas dada aq,dia diam..Mata dia dah bukak time tu..baby tengok2 jer mummynya..huhu..Lepas tu nurse ambil baby balik..dia nagis balik..huwaaaa..punya nyaring suara dia..

Lepas selesai jahit2,and tukar baju,aq di hantar balik ke wad..Lepas doctor bersihkan and check baby,baby pun di hantar ke katil aq..
Finally,aq pun breastfeed dia..Syukur Alhamdulillah semua selamat…

Aq salute nurse2 nih..Punyalah baik..And kesian jugak la sebab tiap kali ada masa kosong baru dorang dapat lelapkan mata,dengar jer loceng bunyi,diorang bangun lagi..Ksian kan..Thanks to petugas2 di wad ABC dengan service superb yang di beri…!!

Azzalea today..blom masuk 2 bulan..

 mujahids wifey