Ka-Ching

Friday, 15 June 2012

4hari di Hospital

8-11Jun Baru2 ni aq di masukkan ke hospital Tawau..Dalam jam 5ptg aq sampai ke hosp..
Pagi tu Aq rasa sakit sangat2 di bahagian perut belah kiri..Baby asyik mengeras jr..Bila mengeras tu,baby tekan bahagian rusuk kanan..Peritnya...Mula2 aq kata kat En.Husband,boleh tahan lagi..Tapi lepas dia pulang dari Solat jumaat,aq mmg dah x tahan sakit..So,husband bawak la dulu ke klinik desa..Bila nurse check,baby dah turun dari 33cm ke 28cm..Contraction pun aq rasa gak...So,nurse terus suruh aq pegi hospital..Tapi x perlu rush katanya..Perjalanan jauh sangat2..Dari kalabakan ke Tawau ambil masa 2jam..Jalan pulak x berapa bagus...Siksanya..Arggh...Tiap kali kereta terhantak,aq akan rasa perit sangat..Bayangkan la sedangkan perut aq kna tekan sikit jr pun dah ssakit,ni pulak terhantak bila jalan grable..pergh..Sakit siot..

Bila sampai Tawau,hantar Ain ke rumah mak kejap..Sakit contraction yang aq rasa datang selang 10 minit..Mujurla ada adik aq di rumah,dia la yang tengok-tengokkan Ain..Aq sempat makan 2 suap cheese cake yang di buatnya sendiri..JUst untuk isi perut,sebab dari pagi makan,muntah...Lepas hantar Ain,husband terus hantar pegi Wad ABC hospital besar Tawau..


dari kod putih-hijau-merah.....huwaaaa...

Primature contraction
Temujanji-25 jun 2012 nanti


Masuk jr,aq di suruh pakai baju pink untuk di periksa..Bila nurse di situ tanya masalah aq,aq pun crita semuanya...Aq terus di baringkan di atas katil untuk di periksa..Hasilnya,aq mengalami premature contraction..baby aq blum cecah 36 mingu lagi..Mesin CTG di pasang padda perut aq utuk check denyutan jantung baby..Rasanya dia x boleh lebih dari 160kali/minit tpi baby aq cecah 190kal/minit..sangat2 laju..Oksigen pun di pasang di hidung untuk bekalkan oksigen ssebab aq sesak naas time tu..Hampir 4jam aq terbaring di situ..Siap tertidur lgi..Xsedar pun mak aq ada masuk kat situ..

Time tu jugak doctor periksa bukaan rahim,x terbuka..Tapi doctor kata aq terkena jangkitan kuman..Sebab tu la aq kena premature contraction..Aq pun di inject pulak untuk kuatkan paru-paru baby,in case kna bersalin awal kan..Saitnya bila ubat tu masuk..Nangis taw aq..Tapi nurse x marah,dia faham..Katanya suntikan ni mmg sakit...Lepas inject tu la aq terus tido..Dalam 9.30pm aq di tolak masuk wad..Tu pun sebab denyutan jantung anak dah normal..Terharunya bila En.Husband masih menanti di luar wad..Ingatkan dia dah pulang..Husband hantar aq masuk wad,aq kna scan kejap oleh doktor,kemudian husband pun pulang rumah...Tinggal lah aq di wad..huhu

Esoknya urine test pulak..Yang x bestnya kandungan gula dlam urine aq tinggi..Kna kencing manis pulak..Malamnya aq berpuasa dari jam 12 malam-7.30am..Darh and urine di ambil lagi,pastu kna minum segela air glucose yang sangat2 manis...siksanya...Mcm tersekat jr glucose tu di kerongkong..Lewat malam baru result keluar..So kna tunggu doktor pakar dulu untuk pantau aq..

Last day,doktor pakar check result MOGTT..Hasilnya negative..result kna <@=7.8..Tapi aq ngam2 jr 7.8..Doktor pesan suh jaga diet jr...So,Tengah hari tu aq pun dah boleh pulang...Rasa semangat sangat2 bila doktor kata boeh pulang..Dah rindu sangat2 dengan Ain..Ain kata abinya malam ngigau..Sedih bila ingat sebab itulh 1st time aq x tido dengan Ain..Kesian Ain...

Last but not least,thanks to En.Husband sebab banyak berkorban..Kna ulang-alik hospital lagi,jaga Ain lagi...Badan dia pun susut aq tengok sebab x cukup rehat..Thanks sayang..Mummy janji akan kuat harungi semua ni...Love you so much....

Lots of love,
Mujahid's Wifey..


No comments:

Post a Comment