Ka-Ching

Thursday, 28 June 2012

aQ BENCI StalkEr!!!

Panas betul malam ni..Cuaca panas,hati pun sedikit panas..

Nie semua siStalker punya krja larh...Macam la aq x taw siap dia tuh..Perghh..Punya la baik menyamar..Aq taula ko siapa..Untuk apa ko stalking facebook aq and my hubby ha pompuan..??Siap menyamar jadi lelaki lagi..mmg dah SANGAP sangat kowt!Ooops!Telebih sudah,but i dont care o.k..Just stay away from our family..
Bukan ko skang ni ada hubungan dengan kaum sejenis ko yang senasib dengan koo kew..!!huh..Nasihat aq,jaga la 3 orang anak dara ko baik2..Takut ikut jejak ko pulak..Aq TIDAK AKAN sebut nama ko di blog aq..Aq xmau maruah ko tercalar..Tapi just this time o.k..Next time,aq x jamin...Lagipun kalau aq sebut nama ko,bikin semak jer..Pffth!!ahaks..



SO.Jangan cuba bermain dengan Fire,Nanti hangus..Hahaha....

P/s--->Jangan cabar aq..!!DONE..


Tuesday, 26 June 2012

Entry 2 dalam 1..

Salam....

hai blogku...ehehe...Dah berhari2 aq x conteng apa2 di diary q ni..Oleh kerana Ain pun dah di bawak ke rumah In Law and aq pun keseorangan di rumah my mak,so boleh la conteng sedikit diary ni..eheh..

So,as i posted at my fb's b4...aq ada la membuang duit bermalam di hotel bersama my husband and my dearest daughter pada 22Jun baru2 ni..Hotel tu baru lagi la..Baru jr buka so dorang buat promotion..Husband pun ajak la kitorang untuk spend time together..Ya la,kitorang kan stay rumah In Law aq,rumah yang kitorang beli pun x siap2 lagi,jadi bila dah ada masa mcm ni kitorang sekali sekala mau jugak privacy sikit kan..Tapi yang x bestnya,coz of terlalu busy melayan karenah Ain yang notty,asyik lupa jr take photo padahal banyak aktiviti kitorang seharian tu..Lagipun aq dah sarat sangat2..Dah 37 weeks kan..Bila2 masa jr maw bersalin,so susah sikit mau fokus dengan honeymoon kitorang..Berat sangat2 membawak baby dalam tummy ni..So ni jr la yang ada untuk hari tu..Ada jugak yang di riject sbab muka aq yang CikTem..haha






Ain yang over exited..siap pakai selimut lagi..haduiii..
jalan2 di eastern,Ain jumpa beg ni,terus bawak kata dia punya..Terpaksa bayar..RM40 tu..Berbaloi ker?pffth..Sabo je larh..
Membeli Aiskrim..

*Banyak sangat makan2 tapi x pulak ambil gambar sebab bila dah nampak makanan,terus jr  melantak..haha...

Dinner di restoran warisan ibu...Try la makan di sini..sedap and murah..berbaloilah..!!
Lastly...Hehe..Baru jr bangun pagi...


Second entry...Baby Girl Pulak???
Yang ni aq mau crita pasal temujanji aq d klinik pakar 25Jun 2012...See the tajuk..Aq dah pegi scan tau..Hasilnya doktor kata "kamu nampak ka dua daging tu?Tu ha yang mcm dua roti tuh..senang cakap, roti burger tu ha??"..Macam girl la second baby ni.."Aq punya la gelak time doktor tu cakap...huuhuhuhuhuh...Sangat!!!!!Kalau betul la agakan doktor melalui scan tu,nampaknya aq kna prepare nama baby perempuan la pulak..And berat baby pun ada di bagi tau oleh doktor..Setakat ni berat baby aq 2.8kg..Besar taw dari Ain..Padanlah aq sangat2 x larat bawak baby ni kehulu-hilir..Dekat 3kg jugak rupanya..Orang lain mmg la anggap kecik jugak baby ni..Tapi aq kan bertubuh kecik,so.....Huwaaaa...Sedangkan untuk kluarkan Ain dulu pun aq kna "gunting",Padahal cuma 2.3kg jr,Yang ni pulak..?!Huk aloh...Mudah2an la aq bersalin normal...Aq mmg xmau operate or vacum..Sengsara jr aq tengok orang yang x bersalin normal...huhu..So lets look hasil scan aq yang aq sendiri x tau pekebenda tuh..hahaha..


Tengok larh yer...Aq pon xtaw mau explain apa dalam gambar nih..huhuhuh...37weeks
##sesiapa....boleh explain ka apa nmbor2 yang ada di bawah gambar scan tu...Aq x paham la pulak...##

Thursday, 21 June 2012

Coret2--Perempuan Dan Air Mata

Perempuan,,Ya Aq perempuan..Kenapa ya perempuan sring mengeluarkan air mata..?Bukan hanya semasa sedih,gembira pun perempuan boleh tumpahkan air matanya...Aq akui sebab aq pun begitu...Bila aq sedih,aq kecewa,mudh air mata ku mengalir...Begitu jugak kalau aq marah dan gembira..Air mata ku senang saja tumpah...Buktinya,pertama kali aq melihat wajah anak pertama aq,,bertapa gembiranya aq,Tapi air mata pulak yang mengalir di pipi...Tiiap kali aq teringat dsaat tu,aq mesti rasa tersentuh..Begitu la jugak kalau Allah mnguji aq sehingga ke tahaap yang aq sendiri rasa seperti tidak mampu untuk hadapi dugaan tu,Air mata jugak la pengubat segalanya...

Apatah lagi sekarng aq telah bergelar sebagai seorang isteri..Aq sudah tidak boleh sesuka hati meluahkan rasa dengan orang sekeliling..Walaupun keluarga atau sahabat terdekat..Ya,masa awal prkahwinan dulu,aq tidak tahu menahu soal itu..Akan kuluah semuanya pada orang yang aq rasa boleh menjadi telingaku..Tapi itu dulu,Sekarang aq dah tau,seorang isteri TIDAK BOLEH sama sekali mengadu apa2 melainkan dengan suaminya..Tanggungjawab isteri adalah untuk menjaga maruah suaminya...Akan aq simpan semua tu dalam kepala aq..Malah lebih baik aq luahkan pada dia yang bergelar suami..Atau luah saja di tikr sejadah,or mungkin pada bantal yang setia mendengar...Nangis lah puas2,luah la segala-galanya...Maruah suami akan tetap terjaga...Keluarkan saja air mata itu...Bila dah kluar,terubat la semuanya...

So pada lelaki di luar sana...aq tau mmg ada yang annoying bila perempuan keluarkan air mata..."sikit2 mau nangis,cengeng..."...Anda silap..Allah telah memberi anugarah itu pada wanita supaya mereka kuat untuk hadapi liku hidup ini...Itu lah penawar paling mujarab bila seorang perempuan berduka...

Alhamdulillah...Aq bersyukur di lahirkan sebagai seorang perempuan..

P/s--->Emosi semasa preggy...huhu...= ="

Emosi,
Mummy Preggy...





Tuesday, 19 June 2012

Baby Boy??

Huhu...Sambil menahan sakit,aq mau coret2 jap di blog aq nih...

Sakit yang aq rasa sekarang mmg x tahan..si Ain dulu x pulak aq ada ras mcm ni..Sampai mau berdiri pun aq x kuat.Terutamanya bila aq dah duduk5,6 minit..fuhhh...Sakit sungguh...Dah la kaki kiri aq asyik cramp jr..Patutnya En.Husband ada di sisi waktu ni..Tapi  dia kerja..Due aq ada 3 weeks lagi..Tapi kenappa ek aq rasa mcm baby dalam tummy aq dah turun bawah sangat..?Rasa mcm kepala dia dah di laluan paling dekat dah...PAtut ka aq suruh En.Husband datang dah??Takut pulak nanti bila dia datang,tiba2 rasa o.k pulak.Kan dah menyusahkan dia.Kot nanti dia cakap aq mengada2..sebab boleh pulak blogging lagi.Yala,sakit tu x datang kerap pun.Dalam 15 minit gitu la...Baby pun gerak perlahan jer..Yang kerap tu mengeras lah..So what should i do..?Just stay diam2 and x perlu lagi gi tau sesiapa kew....huaa...Mmg second preggy ni different sangat2 dengan yang first...

Oh ya..Pasal tajuk entry aq ni...Bukan apa..Pagi2 lagi ada makcik kawan mak aq cakap yang aq ni mcm preggy anak lelaki jr..And by the way,bukan dia jr yang cakap aq preggy anak lelaki,,kakak ipar aq,nenek aq and even mak aq pun cakap mcm tu..Which is means aq bakal dapat anak sepasang la nanti ni..Kan dah adda sorang anak pompuan,sekarang bakal dapat lelaki pulak..Exited jap..(terlupa jap sakit ni)..Mmg aq rasa mcm maw san di klinik tapi malas pulak aq..huhuhu...25hb nanti jumpa doc pakar,kata nurse aq nanti di scan time dii periksa..So,wait and see jr la..Hopefully machine scan dia x mcm yang hari tu,yang old fesyen..

So...Mungkinkah sebab aq preggy kali ni lain gender dengan 1st preggy ari tu,so dia punya feel pun lain sangat2??Boleh ka mcm tu..?Daripada pemilihan makanan,mood,rasa sakit,keadaan badan..Semua different...Betul lah..Ain dulu aq x rasa mcm susah sangat mcm skrng ni..Aq siap kata pada En.Husband yang orang lain pregnant jalan mcm zombie,sedangkan aq jalan rilex jr dulu..Skang baru aq rasa jalan mcm ZOMBIE gak..HUHU..Gelak sorang2 bila ingat kata2 aq pada EnHusband tu..Sebab dah kena batang hidung sendiri..

Kesimpulan daripada entry ni,Aq harap betul la yang aq mmg preggy baby boy kali ni sbb aq tengok tahun ni mcm seimbang jr baby boy and girl lahir..So,wish me luck kayh readers...Smoga semuanya selamat..xsabar mau jumpa baby yang aq bawak kehulu-hilir nih..

DONE

StrEss!!!!

Arghhh...Dah 2 hari aq rasa stress sangat2..Biasalah,manusia x lepas dari masalah..Tidak perlulah aq cerita secara details..

Bila aq kira2 hari due aq..Wah...Ada lebih kurang 3 minggu lagi..Punyalah..Badan pun dah rasa lain mcm..Perut x payah cakap la..Baby dalam tu dah senget sana..senget sini...Daah mintak di keluarkan agaknya..KEnapa??Dah sempit sangat kew duduk dalam tummy mummy..huuhuuu..Kadang2 bila baby mengeras semacam,perit jugak..Aduhhh...Tuhan jr tau sakitnya...Tapi tu contrction brixton hicks jr..Blum contraction sebenar..Sabar yew baby..X lama lagi baby kuar lah..hihiii..*ketawa sambil menahan sakit..
Taw tidak..Kalau baby gerak2 tu,kadang2 kita rasa mcm lutut or siku ntah tertonjol..Punya pelik..Bila aq garu2 sikit,teerus dia alih..Geli kowt dia rasa..huhu..I'm gonna miss this sweet little moments soon..Shedieyh..Huk...:'(

Lain pulak halnya dengan si kakak Ain kita..Cerewet memanjang..Hurm..Dekat2 maw dapat adik ni,makin menjadi-jadi cerewetnya..Mungkin jugak sebab pagi tadi badan dia agak panas kot..Risau jugak aq kalau dia demam sebab aq jr yang jaga dia di rumah..Mujur ada ubat demam dalam peti,hopefully temperature dia turun la lepas bangun nanti..*Ain tido time bloggingg..huhu..Tadi siap x mau di letak lagi..Terpaksa la aq angkat jr Ain..For you,Mummy sanggup Sayang..

oh ya..Sekarang aq x stay dengan husband,aq stay dengan my parents.Dekat sikit la kalau tiba2 baby ni maw kuar..Yang x bestnya,aq dah x larat kalau maw bejalan..Walaupun cuma untuk k dapur..Baby dah rasa mcm di bawah sangat dah...huk..Help me...!!Aq dah x larat dah..Kalau la boleh bersalin awal kan bagus..huhu..Lagipun dah 36 minggu..Baby kalau kuar 36 minggu kira dah cukup bulan jugak pun..huhu..Tapi.....takut jugak larh..huwaaaa....

K la..Habis dah masa merepek aq..hahaha..Apa la yang aq merapu merepek ni...saja isi masa lapang and kurangkan stress skit...Done for now....

Yang stress,
Mummy Ain

Friday, 15 June 2012

4hari di Hospital

8-11Jun Baru2 ni aq di masukkan ke hospital Tawau..Dalam jam 5ptg aq sampai ke hosp..
Pagi tu Aq rasa sakit sangat2 di bahagian perut belah kiri..Baby asyik mengeras jr..Bila mengeras tu,baby tekan bahagian rusuk kanan..Peritnya...Mula2 aq kata kat En.Husband,boleh tahan lagi..Tapi lepas dia pulang dari Solat jumaat,aq mmg dah x tahan sakit..So,husband bawak la dulu ke klinik desa..Bila nurse check,baby dah turun dari 33cm ke 28cm..Contraction pun aq rasa gak...So,nurse terus suruh aq pegi hospital..Tapi x perlu rush katanya..Perjalanan jauh sangat2..Dari kalabakan ke Tawau ambil masa 2jam..Jalan pulak x berapa bagus...Siksanya..Arggh...Tiap kali kereta terhantak,aq akan rasa perit sangat..Bayangkan la sedangkan perut aq kna tekan sikit jr pun dah ssakit,ni pulak terhantak bila jalan grable..pergh..Sakit siot..

Bila sampai Tawau,hantar Ain ke rumah mak kejap..Sakit contraction yang aq rasa datang selang 10 minit..Mujurla ada adik aq di rumah,dia la yang tengok-tengokkan Ain..Aq sempat makan 2 suap cheese cake yang di buatnya sendiri..JUst untuk isi perut,sebab dari pagi makan,muntah...Lepas hantar Ain,husband terus hantar pegi Wad ABC hospital besar Tawau..


dari kod putih-hijau-merah.....huwaaaa...

Primature contraction
Temujanji-25 jun 2012 nanti


Masuk jr,aq di suruh pakai baju pink untuk di periksa..Bila nurse di situ tanya masalah aq,aq pun crita semuanya...Aq terus di baringkan di atas katil untuk di periksa..Hasilnya,aq mengalami premature contraction..baby aq blum cecah 36 mingu lagi..Mesin CTG di pasang padda perut aq utuk check denyutan jantung baby..Rasanya dia x boleh lebih dari 160kali/minit tpi baby aq cecah 190kal/minit..sangat2 laju..Oksigen pun di pasang di hidung untuk bekalkan oksigen ssebab aq sesak naas time tu..Hampir 4jam aq terbaring di situ..Siap tertidur lgi..Xsedar pun mak aq ada masuk kat situ..

Time tu jugak doctor periksa bukaan rahim,x terbuka..Tapi doctor kata aq terkena jangkitan kuman..Sebab tu la aq kena premature contraction..Aq pun di inject pulak untuk kuatkan paru-paru baby,in case kna bersalin awal kan..Saitnya bila ubat tu masuk..Nangis taw aq..Tapi nurse x marah,dia faham..Katanya suntikan ni mmg sakit...Lepas inject tu la aq terus tido..Dalam 9.30pm aq di tolak masuk wad..Tu pun sebab denyutan jantung anak dah normal..Terharunya bila En.Husband masih menanti di luar wad..Ingatkan dia dah pulang..Husband hantar aq masuk wad,aq kna scan kejap oleh doktor,kemudian husband pun pulang rumah...Tinggal lah aq di wad..huhu

Esoknya urine test pulak..Yang x bestnya kandungan gula dlam urine aq tinggi..Kna kencing manis pulak..Malamnya aq berpuasa dari jam 12 malam-7.30am..Darh and urine di ambil lagi,pastu kna minum segela air glucose yang sangat2 manis...siksanya...Mcm tersekat jr glucose tu di kerongkong..Lewat malam baru result keluar..So kna tunggu doktor pakar dulu untuk pantau aq..

Last day,doktor pakar check result MOGTT..Hasilnya negative..result kna <@=7.8..Tapi aq ngam2 jr 7.8..Doktor pesan suh jaga diet jr...So,Tengah hari tu aq pun dah boleh pulang...Rasa semangat sangat2 bila doktor kata boeh pulang..Dah rindu sangat2 dengan Ain..Ain kata abinya malam ngigau..Sedih bila ingat sebab itulh 1st time aq x tido dengan Ain..Kesian Ain...

Last but not least,thanks to En.Husband sebab banyak berkorban..Kna ulang-alik hospital lagi,jaga Ain lagi...Badan dia pun susut aq tengok sebab x cukup rehat..Thanks sayang..Mummy janji akan kuat harungi semua ni...Love you so much....

Lots of love,
Mujahid's Wifey..



Wah ...Lamanya aq x blogging...hehe..Dah sebulan agaknya..huhu..Hangat2 taik ayam betol..Alaaa...Aq xda mood la..ahaks...Asyik kira detik untuk delivery ja....Dah masuk 35 minggu pun aq preggy..Xlama lagi ada la adik si tomey Ainul mardhiyyah ni,InsyaAllah...Rasa nervous pun ada..Sebab dulu Ain lahir kecik sangat..2.3kg jr..Tapi yang ni up sikit kot..Ntah la..

Dalam menunggu detik kelahiran ni,kita x tau pun nasib kita mcm mana kan..Almaklumlah,bersalin ni dah mcm bertarung dengan maut..Kita hanya berdoa and berserah jr smoga Allah masih memanjangkan usia kita and baby kita..Sebab tu la pahala melahirkan ni sama dengan pahala orang yang mati syahid..

So, di entry kali ni aq mau memohon maaf kepada smua orang yang mengenali aq...Terutamanya En.Husband aq.Mujahid...My parents and In Law,Abang2 n adik aq,kakak2 ipar aq,adik –beradik belah husband aq,Family2 dekat and jauh,rakan2 and semualah yang mengenali..hehe..Halalkan makan minum aq yew..kalau ada terhutang ka,terpinjam ka,terambil yang aq lupa,bagi tau la aq..Atau halalkan jr la..Thihihi...

Buat yang pernah terasa hati dengan aq pun,aq memohon maaf banyak2..Biasala,aq pun manusia jugak..xlari dari membuat kesilapan...

Last but not least,doakan dalam minggu2 terakhir aq menunggu saat melahirkan ni tidalah apa2 yang buruk yang berlaku..And doakan semuanya selamat..Aq juga mengharap agar korang doakan anak aq yang lahir ni sempurna,and menjadi anak yang soleh..Amiiin...

Entry panjang sikit..Heehe..Aq dah prepare semua barang2 baby and aq untuk bersalin nanti..Thanx to EnHusband kerana berbelanja banyak..Walaupun kira mcm saat2 akhir dah..hehe..And kali ni aq akan jalani tempoh berpantang yang sangat disiplin..my husband dah prepare set bersalin..Dia la yang akan pantau aq time berpantang nanti..sama macam Ain dulu..Cuma Ain dulu Aq x prepare langsung set bersalin..Maklumla,baby yang 1st dulu,aq masih xtaw apa2 lagi..Kira ambil pengajaran la dari pengalaman yang lepas...Aq try set bersalin dari HPA..Mcm o.k jr produk tu..Lagipun dorang ada sediakan perkhidmatan mengurut lagi..So,lepas semiggu bersalin nanti,bleh la call kakak HPA tu datang kerumah untuk berurut..Tungku pulak mak aq yang sediakan..ehe..Thanks mak..thihihi...

Ni ada sedikit gambar barang2 yang aq dah sedia..banyak lagi sebenarnya..Tapi malas pulak aq mau bongkar semua sebab aq dah kemaskan smuanya supaya mudah En.Husband ambil kalau tiba2 aq dah mau bersalin..Tinggal baju dia and Ain jr dia kena prepare sebelum kami kerumah mak aq nanti..hehe...

Ni set berpantang HPA hadiah dari En.Husband..Hehe...

Yang ni yang akan di pakai bila baby dah kuar..ahaha..nervous nya....huwaaa...
ni pulak beg baby..yang ni yang akan En.husband angkut kalau aq di tahan di wad..huhu


Ni isi dalam beg tu...

Yang ni aq sua sangat..comellll..haha..Yang pink minnie mouse tu sisa kakak ain dolu..hehe...semua ni ada stokin dia skali...beli universal colour jr...xtaw jantina baby..ahaha...

Banyak sebenarnya stuff baby..Tiap kali ke rumah mak aq,smua aq angkut..haha..mcm mau pindah rumah dah..huahaha..