Ka-Ching

Wednesday, 2 May 2012

Baby checkup


Tuesday,

aq kna flu...Selsema,demam and hampir pitam..Time tu duduk di rumah mak aq di semarak...And yang ada Cuma my daughter ja...En.Husband meeting dengan PKBS..Bila dah sejam rasa mcm tu,akhirnya aq text my husband suruh pulang..Padahal meeting dia blum habiis lagi,ya la,aq takut jr jadi apa2 dengan aq or baby dalam tummy ni,sepa mau tengok2 kan si kakak kecik tu pulak kan...Balik jr En.Husband,dia marah2..Isk..Sedih jugak la..Aq bukan apa..aq dah cuba beertahan sejam,tapi mmg x kuat dah..mmg berdiri time tu rasa mau jatuh da..Salah ka aq..huk..Tapi lepas dia makan,mood dia Ok balik..Lapar la agaknya sampai dia marah2 tuh..Lepas stengah jam baru aq rasa o.k..So En.Husband decide untuk pulang ke KLBKN..Aq pun ikut jr la...Apa2 pun aq sangat2 terharu dengan my bucuk Ain sebab masa aq sakit sangat2,aq ada nangis taw..huwaaa..Ain datang baring sebelah aq and kesat2 air mata aq,and tepuk2 bahu aq..Cerdiknya budak ni...Penyayang plak tu..Mcm tu la kot diia jaga adiknya nanti agaknya..huhuk...En.Husband ada jugak ajak untuk pegi hospital untuk check,tapi aq masih rasa boleh tahan lagi,so kami pun x jadi la ke hospital..

Wednesday.
.Aq pun pegi klinikdesa KLBKN.Patutnya aq kna pegi hari khamis,tapi risau darah masih kurang lagi,so pegi awal lah..Nasib bak mood nurse tu baik and aq pun Cuma sorang jr patient time tu..So dia cakap ok la..Malam sebelum pegi klinik,,mother in law aq masakkan hati ayam masak kicap..hehe...makan banyak2 supaya darah kembalii normal..
FKC
Hasilnya ya'll...
Seperti biasa,urine test dulu..hasilnya normal..Blood pressure,normal,berat naik ikut yang d suruh and kandungan darah aq pun ngam2 11..So selamat la sudah..Tapi poleh kerana dah masuk trimester ketiga,aq kna la ke klinik every 2 weeks..hehe..mau masuk 30 minggu dah kan..Kira dah 7 bulan lebih..Nebesss nya aq..Lagi 9-10 minggu,aq akan delivery..huwaaa..takut..Bayangkan la kalau time tu ada komplikasi ka..Ya Allah,Panjangkan la usia ku..Selamatkan la aq dan kandungan ku..Aamin...

Aq ada bagi tau nurse yang aq hampir pitam sehari sebelum tu,dia cakap lain kali kalau rasa mcm tu terus pegi hospital..Jangan tangguh2..Takut ada komplikasi..Ok..I will next time..hehe..Lepas tu dia terangkan pasal mcm mana maw kira FKC(kiraan tendangan baby)..Aq masih ingat lagi cara dia masa first preggy  dlu,so xda masalah la..Nurse suh kira dari jam 9am-9pm..Itu untuk tau,baby dalam tu sihat ataw tidak..Kalau x cukup 10 tendangan dalam 12 jam,cepat2 la ke hospital untuk check..Ya,aq masih ingat pengalaman aq masa mau bersalin Ain dulu,ada mom-to-b yang tidak bernasib baik..Baby dia x geraak dah 3 hari,dia preggy 7 month..Last2,dia keguguran..Kesian tau aq tngok..Yalah,kita kiri kanan dia ada baby..Dia pulak x bernasib baik..Tapi,syukurla ..Anak dia ada tunggu di Atas sana..Jadi penghuni syurga...

Last but not least,aq dah catit smua barang2 baby   and aq yang perlu di sediakan sebelum delivery..InsyaAllah,bulan ni aq akan lengkapkan semua yang aq list tu..Iitupun atas arahan En.Husband merangkap bank aq..hahah...k..Done For now...Bupbye..

Gonna be mom for da second time,
...Maszwin...

No comments:

Post a Comment