Ka-Ching

Sunday, 1 April 2012

Things to prepare before delivery

Yes..Walaupun ni 2nd preggy,tapi perlu jugak checklist stuff yang perlu di sediakan before delivery nie...Stuff untuk d bwk ke hospital,untuk baby,untuk mummy n untuk berpantang nanti...IMPORTANT o.k....Masa 1st time preggy dlu pun adaa jugak checklist,tapi aq dapat checklist tu dari Pa&Ma Magazine..Kali ni search online jr larh..Buat kawan2 n kenalan aq yg juga tengah preggy mcm aq,bley la tengok2 checklist yg aq sediakan nanti ni...

Hospital Checklist * Untuk Ibu *

1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2 Kad Pengenalan
3 Telefon Bimbit
4 Baju untuk di pakai pulang rumah
5 Stokin 2
6 Kain Batik 
7 Pakaian dalam
8 Hairband
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10 Majalah *supaya x bosan-kalau kna menunggu di hosp bbrp hari sblm delivery
11 Tuala Mandi
12 Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
13 Tuala Muka 1
14 Selipar 1
15 Kamera-kalau pihak hosp izinkan(hp pn da ada skrg)
16 Air/Minyak Selusuh
17 Minyak Angin
18 Air Zam Zam
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
20 Termos Air Panas
21 Bag Plastik
22 Baju Sejuk (Sweater) 
23 Sikat 
24 Breast Pad 
25 Nursing Bra 


* Untuk Bayi *

1 Baby Diapers 
2 Baju 
3 Minyak Telon 
4 Baby Wipes/Wet Tissue
5 Tuala Mandi 
6 Stokin/Sarung Tangan Bayi 
7 Peralatan Mandi
8 Selimut/Bedung 
9 Topi

Keperluan Berpantang (Untuk Ibu)
1 Jamu/Set Lepas Bersalin
2 Stokin
3 Baju Sejuk
4 Tungku
5 Selimut
6 Selipar rumah
7 Buku/Majalah
8 Kain Batik
9 Bengkung/Barut
10 Maternity Pad/Pad Biasa
11 Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12 Kerusi Toilet (Perlu KalauTandas Cangkung di Rumah)
13 Minyak Angin/Urut
14 Lappy-Hahaha..untuk hilangkan bosan,bley update blog or FB

Baby Gear

1 Baju- Lengan Pendek 6 helai
2 Baju- Lengan Panjang 6 helai
3 Romper 2helai
4 Seluar- Pendek 6helai
5 Seluar- Panjang 6helai
6 Sarung Tangan 5 psang
7 Sarung kaki 5 pasang
8 Baby Bip 2helai
9 Sapu Tangan 3helai
10 Barut 10helai
11 Topi -terpulang kepada anda
12 Pampers new born - lebih senang daripada pakai lampin kain
*ini ikut kemampuan la..kalau mau prepare lebih pun xpa..lagipun mesti ada saudara-mara n kwn2 yg dtg jenguk n bg baby hadiah kan...so,from you all la amount nya tu...Baby ni cepat membesar so,bleh beli new born size @ direct beli 0-3 bulan punya saiz..Tepuk dada tanya la selera..(",)

Baby Care & Grooming

1 Bedak Bayi
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil)
4 Baby wet wipes-produk anakku la,sangat sesuai untuk new born
5 Sikat
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8 minyak telon-Aq prefer minyak yue yie mcm 1st baby dlu..sangat bgus!!!
9 Methylated Spirit – alcohol 70%- cuci pusat sebelum luruh(biasa dibekal oleh pihak hospital)
10 Cotton ball

Nursering
1 Selimut
2 Bedding set
3 Katil Bayi
4 Soft toys
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)


Feeding


1 Nipple Cream
2 Nursing Pad Washable 2
3 Nursing Pad Disposal 1 kotak
4 Nussing pillow
5 Nursing Bra
*Aq langsung xprepare breast pupm n sewaktu dengannya..Sebab niat d hati maw breastfeed my baby secara exclusive jek sampai dia sendiri maw berhentii breastfeed....Kan aq xbekerja jugak....Sma cm ain dlu..mmg bagus,pahala pn bnyk jugak...


Bathing

1 Tuala
2 Besen Mandi
3 Syampu - Dari Anakku
4 Sabun Mandi - Dari anakku


###Ni yang penting2 jr la...kalau yg smpingan tu dari korang la sendirii maw prepare apa2..mengikut keperluan n kemampuan...supaya xda pembaziran


Bila dah sediakan smua ni nanti,aq akan upload gmbr2nya untuk tatapan n kenangan aq di dari ni...




DONE!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment