Ka-Ching

Sunday, 22 April 2012

Rakan-rakan Seperjuangan....^^-Part 1

Bila tengok student2 pakai uniform seklah,rasa rindu mau pjadi student balik..Tu la,masa kita sekolah dulu,malas jr rasa mau pegi...ztap bila dah x skolah ni,perasaan ingin kembali pada masa dan ketika itu melonjak-lonjak..Rasa ingin bersama rakan-rakan study,and gossiping,lepak2 and many more..Hahaha

Story about rakan2 ni..Yup..Semua orang ada rakan2 masa sekolah dulu kan..hehe..Sama la jugsk dengan aq..Cuma differentnya,kawan2 kita ni sering bersilih ganti..(mcm aq)..Bertuah aq rasa kalau kita ada kawan yang dari kecik sampai besar..Kira membesar together la...And last2 dah kawen pon masih rapat lagi..Best kan..??Tapi nasib aq x sebaik itu.Kawan aq hampir setiap tahun tukar..Lagi pun aq selalu sangat pindah sekolah dulu...Dari KK sampai la ke tawau..

Ok..Masih aq ingat,semasa first time menjejakkan kaki kesekolah tadika..Aq sekolah di Sekolah Tabika Perpaduan Kampung Tobobon..Sekolah tu masih ada lagi sekarang,cuma dah bertukar jadi bangunan batu,Tapi sekolah tu tetap kecik..Comel jer aq tengok...Hah,mau di jadikan cerita,time ni aq ada kawan2 sekolah tadika..hehe..Aq masih ingat lagi beberapa nama rakan2 rapat aq masa sekolah tadika dulu..1st sekali,Siti Zainab..Ni kawan aq yang mmg rapat time tu..mmg kira bestfriend la time tadika,lain2 yang aq ingat is Sarmida,Salasiah,Fitri Bukhari,Suriansyah(ni cousy aq,tapi dorang selalu kenen2 kan aq dengan dia..Apa kes,Aq ni tomboy2 skit masa kecik,and bila dorang kasi pasang2 tu,aq mengamuk la..Siap penah gaduh tumbuk  lelaki lagi..kwang3x)Brutal nya aq..haha..Lagi2,ada Yazirul(anak pekerja kastam),dan ada sorang tu aq cuma ingat kalau dia sebut "kencing" jew..Dia sebut "Tinting"..Ahaha..aq masa tadika,1st rumah jauh,so atuk la hantar naik motor..Lepas pindah rumah,mula la aq berjalan kaki untuk pergi ke tadika dengan geng2 aq..huhu..Aq masih ingat lagi,kami semua mmg akan pegi kerumah Fitrti Bukhari tu,rumah dia atas bukit..Pada satu hari tu,kawan aq  si Siti Zainab jatuh dari tangga rumah Fitri,tangan dia patah,bila aq pulang jr dari sekolah,nenek aq jamu makan sedap2,lepas jr habis makan,terus kna rembat dengan batang pokok jambu..Huk..Aq ka yang salah kalau tangan kawan aq patah..?Sedih tau,sampai sekarang aq ingat..Xtau napa nenek salah kan aq pulak...huk...

Ok,masuk sekolah rendah (tahap 1) di Sk.Tobobon,aq masih kawan dengan zainab lagi,sebab kami sekelas..Tapi aq ada lagi kawan2 lain,such as nurfarahzillah (anak cikgu yg di panggil kakak),Winnie(pun anak cikgu math pulak),Suriani(budak ni kecik mcm aq,tapi rambut dia curl sangat2..Mcm goldilock..Time darjah satu la aq kna demam campak..Hehe..Seminggu jugak la aq x pegi sekolah..Haha..Oleh sebab aq time tu sekolah awal2 pagi,bila time mandi tu la aq fail.haha..Nenek aq mesti masakkan aq air mandi,kalau tidak duduk mencangkung la aq di bilik mandi tu sambil jari sentuh2 air..hahaha..Patut????Leps tu di skola bila xda cikgu,dua orang anak cikgu ni akan ajak aq main anak2..haha..Aq akan jadi anak,dorang pun *mother aq makeup la aq guna warna kayu yang di basahkan air..Haha...Sowtt!!Cantik la sangat..Pfffttt!!haha..Lepas tu masa ni,aq jadi best student gak la.Dapat la piala kehadiran 100%,and x lari dari dapat nombor top 5..Hahah...Time darjah 3,aq ikut Tilawah Al-quran,wakil sekolah aq..Aq dapat nombor 2,bangga jugak nenek aq time aq ambil piala di pentas masa perhimpunan sekolah..hihi..Ya la,kecik and kenit nya aq tau masa tu,tapi dapat jadi wakil skolah...hahaa..masa ni aq tinggal dengan nenek..lain2 family aq semua duduk Tawau..

Lepas jr tahap 1,aq masuk tahap 2 pulak..darjah 4..Aq tidak dapat langkau kelas masa dajah 3,yang ada exam PTS tu..Kaciwa gak larhh..Darjah 4,parents dah ada di kk..Siblings aq pun smua pindah kk..Aq time ni kawan dengan orang lain dah..Dengan Dayang Nur Sakinah..Baik tau kawan aq ni..Kitorang duduk bersebelah,ada sorang lagi geng kami,nama dia Clara..Kami duduk 1 group dengan kawan aq masa tadika,si yazirul..hehe..And sorang budak baru dari Terengganu,Mohd.Khairul Azizi..Aq dengan dayang la paling rapat..Dia selalu belanja aq di kantin sekolah..Dia anak cikgu.hihi..Aq and family aq time ni orang susah..huhu...Alhamdulillah,sekarang hidup kitorang x la sesusah dulu..Tapi aq x la kisah sangat pon sebab masa ni budak2 lagi..Tau main jr..Padahal mak tungkus-lumus tolong bapak cari nafkah utuk kitorang..Thanx mak...Saya janji akan sentiasa doakan mak..Kan doa anak tu kebahagiaan buat ibubapa..hehe...Time ni jugak granny aq belah bapak meniggal..So sad..nenek aq yang ni sangat2 penyayang tau orangnya..

K,masa semester II dalam darjah 4 aq akhirnya pindah ke Tawau dengan adik n parents aq..Tinggal la dua abg aq dengan nenek...Nenek aq x mau kalau aq ikut parents ke Tawau,tapi maaf kan saya nek,saya ada reason untuk tinggalkan kk... Biarla..malas aq mau ingat apa yang jadi waktu tu..huh...Pindah jr Tawau,aq di di daftar pulak di Sk.Muhibbahraya...Di sini,aq di tempatkan di kelas kedua.4Amanah..Banyak jugak la kawan2 aq di kelas ni...Aq x kan lupa,tme nii la TOP cerita hindustan..Ada sorang pengawas,nama dia Nina hartini..Kita mmg enjoy nyanyi lagu hindustan..haaha..Tapi lagu shah rukh Khan jr la jadi pojaan time tu..hahaa...Time ni jugak aq dapat nombor 1 lagi..hihhi..Tapii a masih ingat sorang cikgu yang kejam waktu nih..Yala,kalau zaman sekarang,mungkin cikgu ni ka gantung kerja koot..Ada ka patut dia pegi pukul kepala murid dia pakai batang penyapu ..Patut ka?!!Dah la tu,aq pun kna jugak..Kisahnya mcm ni,time tu hari pertama aq ke sekolah...So subjek cikgu tu ajar,is muzik...Dia tanya siapa yang xda bawak file,berdiri atas kerusi.Kawan2 aq pun suh aq bediri sekali,kata dorang nanti dorang g tau yang aq ni student baru..So,bila cikgu tu round jer budak2 yang berdiri semua kena batang penyapu..Cikgu tu xda tnya apa2 pun..Aq pun kena jugak..So shit...!!Bila dah aq kna,aq gi tau aq student baru,dia just cakap oh..sori...Arghh...Blum sempat aq explain apa2,dah kna ketuk...FOr that cikgu,Thanx a lot sebab sampai sekarang bahagian kepala aq yang anda ketuk tu selalu sakit...sebab ketukan dia kuat sangat2x...And aq xkan lupa nama cikgu tu cikgu Salleh..Done about that cikgu..

Lepas tu,aq masuk kelas 5 Mahathir..Di sini studentnya pandai2 sangat..Aq dah jadi student top 15 jr..Sangat2 kuat saingannya...Di sini aq rapat dengan Nuraidah Kaimudin...Kitorang bestfriend sangat...hehe..Kitorang rehat sma2..duduk bersebelah,and kna denda pun sama2..Ingat lagi aq kna denda time kami conteng dinding..Kecik jr pun kami conteng tu..Ucapat selamat hari guru..haha...Last2 bukan cikgu suka dengan ucapan kami,kna suruh lagi padam guna pemadam...huk..huk...Adeihh..So lucu...last sekali,naik darjah 6..Nuraidah dengan aq dah x sekelas lagi..Kan ada rombakan kelas..So aq pun bekawan dengan Kasmariani pulak...And saiful fadli..hehe..Kitorang satu group...Aq ingat lagi aq dengan saiful suka main goreng2 pisang,bila cikgu BM kitorang suh kita buat kerja sendiri,kita pun main la permainan kanak2 riang tu,last2 terbising la pulak..Cikgu pun panggil kitorang and suh saiful bersihkan papan tulis,bila dah duster tu penuh kapur,terus di suruh kitorang 2 sapu di mulut..huk...sedeynyew..Malu wo.....Ahahaa....Aq jugak suka menyanyi dalam kelas...kasmarani la kawan aq menyanyi..Tapi yang unik nya kitorang nyanyi dengan lirik yang di eja terbalik..Ahaha..Sampai sekarang aq and kasma x penah lupa pasal tu..Habis jr UPSR,aq pon akhirnya di tempatkan di skolah menengah................


To be Continued..................................

No comments:

Post a Comment