Ka-Ching

Friday, 6 April 2012

Saat Ain Melihat Dunia

Hmmmm...Apa salahnya aq mengimbau kembali kisah lalu kan..Time aq bergadai nyawa untuk memberi cahaya mata buat husband ku..Time aq melahirkan puteri ku..hehe..Pada malam 11 Mei 2010,aq mula merasa sakit pada bahagian belakang..malam tu mmg susah btol maw tido....Kejap2 bangun,kejap2 duduk lagi...Husband di sebelah aq x la rasa maw kejutkan...Tapi mmg rasa sedikit sakit n x slesa...Subuh tu,bila husband da bangun,terus bagi taw apa jadi malam tu..Husband rujuk dengan meentua,mentua plak terus suruh siap2 untuk pegi ke hospital...Almaklumla hospital kerajaan jauh...Dalam 2 jam perjalanan..Kejap2 sakit dia datang lagi..Tapi masih boleh tahan lagi la..

Bila dah sampai hospital,tiba-tiba jr rasa sakit tu kurang...yang aq rasa time tu nervous jr sebab selama ni aq pegi klinik desa jr untuk monthly check-up...Barang-barang baby n mummy semua dah di siapkan..Mmg da lama letak dalam kereta...So,masuk jr dalam wad ABC,tekan loceng di pintu dia,terus di bawak masuk dalam bilik tu..Crowded btul tempat tu...Nurse banyak..Terutamanya yang masih study...Pastu sorang nurse tu mintak buku klinik..Leepas tengok jr,nurse suruh tukar baju..Terkejut aq..Aq datang tu sebenarnya maw suruh check jr napa sakit,tapi x sangka terus di tahan d wad..Time tu mmg maw dekat due da..D jangka baby kuar 16Mei..yang x bestnya ada pelatih yang ngumpat lagi..Kan aq x ready untuk di tahan,so time tu aq pakai gelang,jam n cincin..Dorang ada yang gelak2 lagi..Aq dengar la...huh.
..
Lepas siap tukar baju,doktor timbang..Berat aq 58kg..WAAAAAAAAA...Aq masa kawen berat 44kg jr..Aish...Tu la,slera makan tinggi sangat kan..hahah..Next,macam biasa check tekanaan darah and urine test..Pastu,,Aq di suh baring atas katil n nurse yang da agak senior check bukaan rahim..Baru 1sm katanya..Owh..lama lagi ni,tapi kna tinggal situ jugak da...dorang x bg pulang dah...
Ada satu lagi kesilapan aq time tu..Aq lupa bagi tau mak aq..huhu..Husband pun blom jugak bgi tau dengan mak...Ngam2 mak lalu disitu,,(*aq pun x taw mak wat apa di hosp time tuw),dia nampak en.Mujahid..Bila dah tnya,baru abang bgi tau yang aq dah ada dekat dalam...Mak hampir merajuk...Sebenarnya aq pun kalau dah check di hospital n d bgi pulang aq akan stay d rumah mak..Dekat dengan hospital...Tapi terus di tahan kan...Hmm...Tapi mak majok kejap jr..Lepas tu x da...Siap belikan nasik lagi..yummy...Dan bila d tahan tu,tengok kiri kanan smua senior2 jr yang masuk wad dengan aq...Aq jer yang paling muda..time tu umur aq baru 21tahun..hehe...

Lepas check jantung baby,dorang kata o.k..Aq pun di suruh la banyak berehat..Aq tengok "mak-mak" yang lain mcm dah berpengalaman jr berasalin..Dorang kehulur-kehilir..Dah mcm zombie aq tengok cara dorang berjalan..haha...Malam tu bermula la pengalaman pertama aq untuk tido d wad..Susahnya mau tutup mata,x slesa sungguh berpindah katil ni..Memang aq mcm tu bila di tempat baru..tambah lagi bila orang di kiri-kanan asyik merayau2..Last2 dia orang kna sound dengan misi..Misi x suruh dorang jalan2 takut baby lemas n takut tenaga dorang habis untuk push bila tiba masanya nanti..Aq mmg x dapat tido mlm tuw..huhh!!
esoknya,aq xrasa sakit pulak da..Tapi bila dorang check tekanan darah,tinggi la pulak..Mesti pasal x cukup tido semalam tu..Yup,mmg etul..So dorang pasang mesin di perut untuk check jantung anak,pun lemah jugak..So,hari tu aq stay lagi d situ...Bila masa melawat,mmg husband n mak mesti datang..Kadang adik aq pun ada datang jugak...dia time tu tengah tunggu result SPM..12 Mei..Petang tu mmg aq dah pujuk husband suruh bagitau nurse yang aq mau pulang dulu sebab dah x sakit lagi da..Tapi dorang x bagi jugak..Arhh..STRESS aq duduk dalam wad lama2..Aq mintak husband belikan novel...Novel tu tajuk dia 9NYAWA di karang oleh Ramlee Awang Mursyid..kata hubby tu yang paling top time tu..O.k..baca jr la walaupun kisah thriller..pew arh..Xda yangromantik skit kew..hahah

Esonya pulak,13 Mei,Aq d pindahkan d wad biasa..Wad ABC tu untuk yang dah maw sangat bersalin..Sekali lagi aq bagitau nurse sama ada aq bley pulang atau tidak..Dorang suruh aq scan dulu..So yeyy...Happy nya,kata dorang kalau dah scan n o.k,bleh pulang dulu lah..Tapi bila scan ada lagi la pulak halangan untuk pulang...Air ketuban aq dah kurang...Mmg dah mau habis sudah la..Yang ni kes yang mmg selalu berlaku tapi x taw sebabnya kenapa..Sebab mmg aq x alami pecah ketuban pun lagi...kata doktor,kalau aq x bersalin jugak dalam hari tu,eosk dorang akan suruh aq beranak paksa..Harunyaaaa...hari tu aq habiskan masa untuk baca surah yassin..Sampai mau terhafal dah..Aq pasang Mp3 handset aq sambil follow baca..Last2 dh bley hafal da...Malam tu mmg lewat tido..Takut sangat untuk hadapi hari esok...Malam tu jugak aq kna panggil lagi untuk check bukaan rahim..Arrghhh...Doktor dia lelaki la pulak...X sukanya aq...Pfffth!!!Benci..Malu...Aq tutup jr mata aq...X sanggup..Rasa bersalah sangat dengan my husband..Maafkan mummy sayang....Mummy x mintak smua tu..Tapi ada gak la nurse d situ..
Subuh jumaat,aq di kejutkan lagi oleh nurse..Dorang maw check lagi bukaan tu..Syukur,Dah 3sm..Aq pun di arah masuk ke bilik bersalin...Tapi dorang bagi jugak la aq call husband bgi tau pasal tu..Husband malam tu mmg rehat secukupnya..Tapi tengah malam dia buat solat hajat,and buat air selusuh guna air zam-zam yang di bacakan doa2 syifa'...Thanks abang...So kind of you..Lepas call husband,nurse simpankn handset...Lepas tu dorang ambil pakaian baby untuk baby pakai bila dah kluar nanti..

Masuk bilik bersalin,pasang segala wayar d perut,kemudian di suruh baring..aq ada tengok taw baby dalam satu bakul tu..X gerak2..mama dia di katil sebelah pulak diam seribu bahasa..Sedihnya..Rupanya baby dia dah xda..Takut n kecut aq bila tengk benda mcm tuu...Bila dah jam 8.00 pagi,aq dah rasa contraction..ya,kontraksi sebenarnya..Stiap 5 minit aq rasa mcm mau meraung jr...Husband pas air selusuh untuk aq minum..Tapi ada sorang nurse non_muslim tu takutkan aq untuk minum air selusuh tu..(husband aq xdapat jumpa untuk bgi tau yang air tu kna minum...Aq mana tau time tu..huhhuhuh)..Lebih sejam aq menahan sakit..SAKIT sangat O.K..Patutla dosa2 seorang ibu di gugurkan..Mmg pengorbanan time menahan sakit tu sangat menyiksakan..Arrghhh..Aq siap nangis lagi bila ada nurse tu ceramah "mcm ni la mak kita rasa masa dorang lahirkan kita......"..huhu..Mak,maaf kan saya...Saya janji xmau degil2 dah..Xmau lawan cakap dah..(*aq mmg degil,d akui oleh adik-beradik n suami aq...ahahaaah)...Lepas tu,aq dah x tahan..Dengan tegas aq mintak doktor bgi suntikan tahan sakit..Aq pun akhirnya berada dalam keadaan mamai..Last2 ada nurse yang beragama Islam bagi aq minum air selusuuh tu..X sampai 5 minit,bila doktor check lagi,bukaan dah 10sm..Amaizing kan..Next time bersalin nanti,awal2 aq akan minum air selusuh buatan suami aq...hehe..Patu dorang suh aq letak kaki d 2 besi tegak..Then suruh aq push..Push skali,blum kuar lagi..2nd push (10.33a.m),kuar pun anak mummy..Haha..Happynyeer..Dia nangis pun skali jr,pastu diam dah..Yang lucu ,dorang bg aq tengok jantina anak aq..(*ebenarnya perempuan)..Dalam keadaan mamai,aq nampak sesuatu lalu aq pun sebut dengan yakin *LELAKI..Ketawa smua nurse yang ada d sekeliling aq..Hahaha...salah kew..Dalam keadaan baby yang baru kluar tu aq di suruh peluk dia...Sentuhan kulit ke kulit la tuw..Air mata bahagia mengalir dari mata aq..bahagianya aq rasa..Bila dorang ambil balik baby Dari pelukan aq,rasa sedih sangat2..padahal dorang ambil kejap jr...Time aq bersalin tu,aq kna gunting skit di situ..Maka,proses jahit-menjahit pun bermula..Bius jr sakit,time jahit tu kurang sikit la sakitnya..Tapi mmg rasa jarum n benang tu lalu...huwaaaa...

Lepas baby and aq dah ready,pengalaman aq yang perrtama menysuskan anak aq pulak..Sayu jr rasa..Selamat jugak Ain lahir ke dunia..huk...isk..isk...Bila aq dah di bawak kluar untuk di tempatkan dalam wad,aq tengok wajah kdua-dua mak aq..Husband aq,dan bapak2 aq..hehe...Kalau keluarga kami,anak aq cucu perempuan sulung,belah husband aq pulak,cucu sulung dorang..Istimewa sugguh Ain pada kedua2 family..Hehe..Tolak masuk wad,time tu belum masa melawat lagi,so cuma husband n my mum jr yang d bagi masuk..Husband azankan anak..Air mata dia mmg bertakung la...Aq dah nangis terharu tengok husband merah mata..hehe..Alhamdulillah...Syukur kepada Allah...Masa melawat,Bapak mentua bacakan doa di telinga anak aq..Smoga di lindungi dirinya daripada gangguan syaitan...Cukup la sekadar doa..Xperlu segala bawang,benang hitam n so on.. tu smua kan khurafat..Aq kemudian mandi wajib..Ya,banyak orang lepas bersalin,langsung x mandi..kononnya x boleh basahkan kepala..takut masuk angin..Padahal mandi wajib lepas bersalin tu WAJIB tau!!!

Semalaman aq tidur di wad di temankan anak kesayangann aq...Aq rasa aman jr..macam hanya kami berdua dalam dunia ni..Kejap aq pandang lagi wajah anak aq..Kejap,aq peluk cium dia..Esoknya,jam 12.30 tengahari,Aq pun pulang ke rrumah...Syukur aq dan anakku masih bernafas lagi....ALHAMDULILLAH...
Hari pertama melihat wajah mummynya..Mata sangat besar..haha
Ainul Mardhiyyah Binti Mujahid

No comments:

Post a Comment