Ka-Ching

Saturday, 29 December 2012

Yeyy..Dah Dapat Surat Lantikan (+Gambar terbaru Si princesses)

Assalamualaikum..

Again..Lama x update blog..Entry pasal KK next time la,insyaAlah..haha..Today just maw share this thing...Aq dah terima surat lantikan kerja pada hari jumaat..So,Next week aq akan lapor diri coz khamis nanti aq dah mula ngajar..So happy for myself..Syukur Alhamdulillah...Bulan februari nanti dapat la elaun..Berbaloilah,3 hari seminggu+3 jam sehari bleh dapat Rm800..Ngajar pun 15 langkah dari rumah..hehe..

And di bawah aq selit la sikit gambar terbaru 3 orang puteri En hubby..hahahah

**No ic perlu di perbetulkan..LOL



Suka tengok muka nakal ain sini,abaikan muka aq..huhu

azzalea...



Mr hubby overexited..hehe

dah pandai main mata,,hehe

pipi yg semakin berkembang..bhaha



K la..bye..tu jer..

Isterimujahid

Monday, 17 December 2012

Kota Kinabalu Part 2 - Ada unsur2 seram..

Assalamualaikum...

Heehe..napa tajuk entry aq ada tambahan d hujung tuh..
mau tau..??

Ok,bgini ceritanya,sampai sja kami ke kota kinabalu,kami singgah di kampung isteri kepada adik my hubby..Biras aq la tuh kn...hehe..Area tamparuli,dekat2 dengan kawasan rumah terbalik tuh..lepas berehat and minum2 petang,Kak Anie(nama biras aq) dan suami sponsor kitorang bermalam di Grand Borneo hotel..satu bangunan dengan 1Borneo..So,lepas check in,dalam jam 9 malam,hubby tinggalkan aq and bebudak tu d bilik...Aq pun membusykan diri dok gambar view dari bilik tu..Tapi,image ni yang aq dapat..BTW,aq x la rasa gerun mana pon,anggap jer la gambar tu biasan dari kaca cermin hotel kan..So,enjoy the view of that hotel kat bawah..

ada nampak lain x gambar ni..huhuhu...bayang putih mcm pakai telekung+angkat something..





ready untuk kursus pulak..huhu

**Room service,mintak iron,agak lambat sampai ke bilik..Layanan dia ok..peramah2..Breakfast free...and delicious...overall,ok..comfy..and macam mau stay lagi lah pulak...huhuh..ok..Done...next cerita pasal kursus pulak..

Mujahidswife




Sunday, 16 December 2012

Kota Kinabalu Part 1


Assalamualaikum...

Hurmm..baru sempat blogging..heehuu...Penat pon blum hilang lgi,kepala masih rasa agak teler dan pening2 lalat...Pejalanan dari KK ke Tawau mengambil masa hampir 10 jam kalau drive sendiri.Sedangkan aku sebagai penumpang pun penat x hengat,ni lagi En.Hubby aq..Lagilah penat...Cian dia..huk..Oh ya..Anak2 aq dua orang tuh pon ikut gak..Best jugak la dapat bawak anak2 jalan walaupun aq busy berkursus...

So.kitorang bertolak hampir jam 6 pagi la...Ambik cousin hubby and singgah isi minyak,trus jalan...Dalam perjalanan,singgah lahad datu kejap,makan2..and then jalaaaan lagi jauh..huhuhu..Woo..Kitorang ada gak singgah beli durian RANAU..Punyalah kick gila2..Sedap..kekekeh..Pastu,Sampailah kundasang,kita pon singgah di Memorial War..So.Part 1 ni kita share la kan gambar2 kitorang di sana...hehe

stesen minyak lahad datu...singgah makan eskrem...yumm..







Durian Ranau...

RM17.00 yang berbaloi..



yeargh....Besar n tebal isi durian tersebut..

Memorial war...Sejuk


kumbang ni mati2 aq sangka patung,rupanya alive...huhu =.="





Cantik btul view tempat ni..tiket masuk sangat2 murah..Rm3 dewasa,singgit anak2


best ni..singgah la kalau datang sini..

Joe pacik si ain...

me wif cousin hubby..
Done part 1..

Mujahidswife





Wednesday, 5 December 2012

Dah Dapat Kerja

Assalamualaikum...Alhamdulillah...

Baru2 ni aq ada duduk ujian Sahsiah guru di bawah kelolaan JAKIM Sabah..Alhamdulillah..Aq dah lulus ujian tu...Finally aq tulis jugak pasal ni kat blog..Ehem..Aq dah d terima menjadi warga pendidik KAFA under JAKIM...Yeyy...Syukur sangat..Dah ada job,dapat bantu ekonomi keluarga + menjadi tenaga pengajar bidang agama ni..Kan kalau jadi penyampai ilmu ni,bekalan yang kita bagi dengan anak didik pasti akan di spread lagi dengan anak2 akan datang,means pahala berlipat kali ganda la kan..lebih2 lagi bab2 agama..Syukur Alhamdulillah..Ilmu Al-quran dan fardhu Ain yang mak aq ajar aq dari aq mula menganal Alif ba ta sampai Al-quran dapat aq sampai kan lagi pada anak didik aq nanti..Semoga mak di limpahkan pahala berganda..Amin..Yang penting tanam dalam hati Ikhlas untuk menyampaikan..ok..oh,lupa plak..Aq nak ucap thanks kepada my husband,my parents,in-laws dan penyelia KAFA Tawau,Ust.Mohd Amin bin Nasir..



Secondly..huhu...10-12/12/2012 ni aq akan pegi Induksi Guru2 Kafa..Tapi si baby mcm mana..huhuhu..Dia kan breastfeeding...Dalam dilema..sebab jauh di kota kinabalu..So,hubby kna ikut+kakak Ain+alea jugak...So,sudah pasti aku akan tersangat busy waktu itu..Hopefully Hubby dapat la jaga kedua2 princess nya d rumah nenek nanti...*nasib baik nenek aq dok KK..Kalau tidak...huh...

3rdly aq just maw share gambar Ain jadi model pasar tanjung tawau...bhahahahaha..xtaw la mcm mana dia bley posing mcm tu..tengok di bawah..ok..done...Salam


model ikan masin pasar besar tawau..Bhhahahaha
Mujahidswife

Friday, 30 November 2012

Huwaaaaa......=(

Assalamualaikum....

Etry ni just mau g tau 1 benda jr..I really need a break..huhu..dah 2 tahun aq x pegi vacation..pegi holiday..Serius,NAK SANGAT...Bestnya kalau dapat spend time dengan Mr.Hubby and My Girls SAHAJA...huk..xpala..kalau ada rezeki,adalah..kalau xda,mau buat mcm mn...kreta dah service...Ntah dapat pegi @ tidak...Tapi kan aq x paksa my hubby o.k...x kisah la,dapt pegi jenjalan @ tidak tahun ni,janji dia sayang dekat aq..huhuhu..

gambar lama.....



xoxomujahidswifexoxo


Thursday, 29 November 2012

Present anniversary

Assalamualaikum...

Fuh...lama jugak rasanya xda entry blog aq ni..huhuhu...Alaaa..x kisahla kan sebab bukan ada orang pun yang ternanti2 my new entry...hahahaha..

So,tajuk atas tu bukan la bermaksud yang hari ni anniversary aq..Tapi husband sebenarnya dah ganti handphone hadiah anniversary aq yang telah dikebumikan akibat mati lemas di dalam kolam teh hari tuh..huhu...Meaning,,I ada handphone baru..yeyyyy...bestnya..hhahaha..TQ mr.Husband^^,

Seronok tau..dapat yang lebih baik dari yang ari tuh..Walaupun xla ribu2 herega dia..tapi,function dia sangat best..

**Sony Xperia J



Tq again husband ku...love you...

#mujahidswife#

Tuesday, 20 November 2012

PeGaL

Apa barang Israel serang Gaza dari udara..Bomb sembarangan jr..Konon mau bomb 'si ini la'..pffth...Tapi yang kena orang lain..X pro btul..Bodo..Kalau berani sangat,direct bha pi kawasan palestin sana,timbak orang yang btul2 kamu maw timbak..Takut la tuh..Main bomb  dari udara tu  style orang pengecut..Hebat kunun..
Dah la..Pegal tul aq..


OK BYE


Monday, 19 November 2012

Ain & Seni

Assalamualaikum...

Mempersembahkan,Ain dan seninya,...

Ain suka melukis dengan makciknya...hehe..And dia juga suka main make up2...Habis make up mami d buatnya..(=.=")
So mari tengok hasilnya..hehehe



**Ada2 jak kan..

Ni pulak art yang d hasilkan d muka sendiri menggunakan make up maminya...


Muka poyo...Cisss...

**Hidup menjadi mami mmg susah..Tapi bila tengok perangai comel mereka,itulah moment paling mahal di dunia..wah.


Done...






Saturday, 17 November 2012

What more can we say...

Assalamualaikum..

Login jr facebook hari ni penuh dengan post pasal Gaza...So many people share this on Fb..Serius AQ SEDIH..Perghh..Knapa la kejam btul??Eih..Baby2 yang tatau apa pun jadi mangsa dorang,,Apa kes!!Sakit jiwa aq di buatnya...True ok..Kejam btul tengok baby d bakar,kepala pecah la..Dah la..Sakit hati aq..







Masya-Allah...Kesiankan anak kecil ni...

K la..Pray for them..Please..Please...Please...

P/s-Ain demam..huk..kesian dia..Baru 2 hari seronok dengan kazennya..Pulang kk jr kazennya,trus dia demam..Sunyila agaknya tu...Hrmmm..**Syukur..Anakku masih  aman bermain2 d luar rumah..Sedang ada anak2 lain di selubungi ketakutan..

Ain dan kazennya..Danish..

Thursday, 15 November 2012

Sama VS Serupa

Assalamualaikum...Entry baru...Aq dah edit gambar rakyat2 aq 2 orang tuh..Hehee..So,agak2 korang la kn,diorang ni Sama ka Serupa ek?!

Ain sini xdala new born sangat..Alea pulak mmg tiime d hosp punya pic..





.....Done.....

Mujahid's wife


Saturday, 10 November 2012

Manusia..Manusia...

Assalamualaikum...selamat berhari minggu...

Pagi lagi dah ada topik yang aq rasa aq nak taip dalam entry aq..hehe..Alaa..Just nak sembang2 pasal mentaliti orang sekeliling kita yang x pernah puas hati dengan apa yang mereka lihat pada manusia lain...Ini betul2 terjadi ok...Bukan dekat aq sahaja,malah ramai lagi di luar sna..Especially pompuan larh...ermm..Aq pun kadang2 terlepas cakap jugak..tapi,pastu nyesal rasa nak tarik balik..


*gambar hiasan
Waktu sesuai untuk melakukan aktiviti ini...
Questions...
Perempuan lambat kawin?
--mentaliti orang*hmmm..Anak dara tuua dah..Xkawin2 lagi...
##Spatutnya kita positifkan la...Dia x kawin lagi sebab masih nak berjasa pada orang tua...betulkan?

Perempuan awal kawin?
--Hmm..Dah sangkut lah kowt...
##Sepatutnya ,Dah sampai jodoh..Alhamdulillah...Dah tak risau pasal gejala sosial sekarang ni

Pasangan dah kahwin tapi lambat dapat anak?
--Hushh...Entah yang manaa la satu yang mandul ni yer....
##Sepatutnya,selalulah doakan yang baik2..Blum rezeki lagi kot..@ mungkin dorang yang belum sedia...Semua tu kan Allah punya perancangan..

Pasangan balik2 beranak?
--Eihhh...Kuat nyew....Tiap2 tahun doh...Hujung bulan anak makan pasir...Bederet la..mcm kereta api...huahaha..(*siap gelak lagi tuh..buruknyer prangai...)
##Alhamdulillah..Syukur..Rezeki kan di tangan Allah...Anak2 tu pembawa rezeki ok..Ada la reason pasangan tu nak anak banyak...

Pasangan bercerai?
--Haaa...Itu la bini x pandai jaga laki..Kan dah lari...Ni laki la punya salah,gataii sangat naa...@Ni c polan la yang salah,perampas!!haha..
##Jangan la gituw puan2...Jodoh kan di tangan Tuhan,Dah xda jodoh nak buat mcm mana..Lagipun Kalau mmg jodoh tu panjang,gaduh besar pun bebaik balik tu...Agree kan?

Janda bergaya?
--Hati2,kang dirampas kang laki ko tu....
##Walhal sebelum menjanda pun dia mmg dah bergaya kan..ish..ish...Suka taw cari kesalahan orang.

Janda Xpandai bergaya?
--Patutla laki dia lari......haha..(x patut..xpatut)
##Dia busy tu,besarkan anak sorang2...korang ni...

Duda Bergaya?
--Hmmm..dasar playboy..Tu pasal di cerainya bini dia..Entah2 dah ada pucuk muda yang baru...
##Ok la..kan jaga penampilan namanya tu..

Duda Xbergaya?
--Hmm..yang ni mesti dah nyesal ceraikan bini..padan muka..Adeiii....
##Korang ni...Dia busy la tu...Kan sebelum kawen pun dia mcm tu jugak..suka yang simple2..

Tula..Mulut punya pasal..Yang belum kawin,Hantam2 je,ada yang terima jer lelaki bila ngayat mereka,sebabnya nak tutup mulut orang sekeliling..Ada yang berabis duit untuk dapatkan zuriat,ada yang bercerai-berai...Mulut2...Sudah2 la berkata yang negatif...Cari la positifnya..Dapat jugak pahala..K la..Banyak lagi persoalan sebenarnya..Tapi negatif positif tetap ada...Dari kita jer,nak pahala or dosa...

Done.. :)

p/s----Respon negatif ni bukan dalam drama melayu jer,cina,india semua ada..Kan kita 1 Malaysia...hehe

Mujahid's wife


Friday, 9 November 2012

10.11.12..Nice...

Aisyah yang duduk pakai tudung coklat,baju purple

Hari ni tarikh sangat2 comel @nd GempaQ..

Owh ya...Today jugak sorang kawan aq akan sah bergelar isteri...Dah masuk dunia baru lah ni ek...I-Syah Ahmad..hehe..Nama husband dia Yusuf..Wah..Kelas kau jah..Tarikh cantik ek...

TApi malangnyakan..Aq x dapat pegi..huwaaaa...Nangis guling2 atas katil...Encik husband tulah ada job untuk menikahkan 2 orang pasangan hari ni..Satu kat area kampung ni jugk,petang ni pulak di Umas2..SO,xkan la aq nak ikut dia ke umas2 pulak then terus ke bandar@batu 2,apas.(perjalanan hampir 3 jam..5jam pegi-balik).Penat tuw...huhuh..So,sorry dear..xdapat datang...Baby pun payah nak bawak kehulu-hilir..Kesian..Kecik lagi kan...Apa2 pun..
SELAMAT PENGANTIN BARU GENK...Hopefully korang bahagia hingga ke jannah...And,kelak di kurniakan cahaya mata yang soleh and solehah...


Atul--Sorry dear,gambar i copy from fb..hehe.
.xpa wa kan..cantek jugakk..heheh
Ok la..Dah terlanjur taip entry hari ni..Aq nak sekalikan la ucapan happy birthday buat kawan aq Atul..hehe...Selama hari jadi gurl...Smoga panjang umur and di murahkan rezeki...




















Done... :)
Mujahid's wife

Thursday, 8 November 2012

Apa yang wanita lalui selepas bersalin..

Yup..Itulah tajuk entry aq hari ni..Bukan untuk menakut-nakutkan wanita yang ingin mempunyai cahaya mata..Tapi just memberi info agar those mum di luar sana prepare untuk hadapi situasi2 di bawah ni..

TIdak di nafikan bahawa selepas bersalin kita sebagai wanita akan hadapi sesuatu yang memerlukan kekuatan mental dan fizikal...So,orang yang bertanggungjawab untuk memberi semangat buat ibu2 yang baru melahirkan adalah orang yang paling dekat dengan mereka..Oyh,YES...Encik yang bergelar husband...

1.Masa yang di peruntukkan untuk tidur terutamanya pada waktu malam sangat2 terhad,terutamanya bagi ibu yang menyusukan bayinya secara eksklusif..Baby selalunya akan terjaga every 2 hours bagi awal2 kelahiran,dan ia menjadi semakin kerap pada usia 3-6 bulan..Tapi after 6 month dah kurang la kot sebab baby dah start makan...

2.Perubahan dari segi penampilan..Ha..Yang ni aq pecahkan lagi pada beberapa pecahan pulak

--Rambut akan mula gugur selepas 100 hari bersalin..Huhu...Semasa mengandung,rambut sangat2 cantik,tapi lepas sahaja tempoh berpantang,rambut gugur tahap yang sangat2 menakutkan..So,rambut yang panjang tu,bolehla gunting bg pendek sedikit..Ia dapat mengurangkan rambut gugur dan mudah putus..

--Bentuk badan jugak berubah...Ada yang mengurus selepas bersalin..Tapi yang tu jarang..Yang bertambah chubby banyak..mcm aq..bhahahah..

--Perut dah kurang tegang..Melainkan korang pegi London Slim World lah kowt..Mmg agak susah untuk tegangkan balik walaupun dah buat push up juta2 kali...yalah tu,padahal sebulan ntah berapa kali jr...waaaa

--Muka agak bulat..Diikuti dengan bahu dan breast..Kalau ibu itu breastfeed agak sukar untuk turunkan bahagian bahu ..Sebabnya dia kena angkat beban air susu..Tapi sabar jer la,sebab pahala setitik susu yang di minum oleh baby sangat banyak ok..

--Yang ni x smua ibu ada..Stretch mark..Elakkan jer garu perut time preggy,or sapu losyen ke..Tapi dont worry ia akan pudar jugak..Cuma xkan hilang la kot..

--Kulit pada bahagian tertentu menjadi  gelap..Yang ni pun akan berkurangan jugak dari hari ke hari..Amalkan mandi lulur selepas bersalin..And pakai losyen badan jugak la...

--Pelupa..yang ni aku alami awal2 bersalin la..lepas tu beransur-ansur pulih..hehe...Aq x pasti pulak perempuan lain alami @ tidak


--Jerawat berkurangan..Yang ni best..Selepas bersalin,aq dapat rsa yang aq dah kurang di ganggu dengan masalah jerawat...Bestkan...

3.Dari segi kewangan..YA la,kan dah ada baby..Banyak jugak la kos perbelanjaan untuk baby new born ni..Tapi bagi yang bergaji ribu-riban tu xda hal la kowt..

4.Susah nak kuar rumah..Bagi yang kaki jalan tu mmg agak payah la untuk deal dengan masalah ni..Sebab awak kena bawak baby kmana jr anda pegi..melainkan korang bg susu dalam botol la...Tapi aq x sampai hati tinggalkan anak2 aq ok...hehhe.So,kadang2 sampai seminggu jugak aq boleh x kluar rumah langsung..nangis2 mintak husband bawak jalah..huhu

5.Selera makan bertambah.

6.Pakaian banyak xboleh pakai.

7.Husband semakin sayang..Tapi ada jugak sebaliknya..Itu dari cara how you treat your husband la..Sebab kadang2 busy pasal baby jer,Husband da x berapa peduli..So kna aware la..kadang2 kita x perasaan yg husband pun mahukan perhatian ok..

8.Dah berani dah cuci najis..bhahaha..ini normal ok...

9.Stress sekal-sekala..Terutamanya bila anak lebih daripada satu..

10.prepare bawak baby every month untuk check up and imunisasi..

Ada lagi kot..Cukup itu jer la ek..hehe,..tapikan bila kita tengok baby kita membesar,semua tu kita dapat lalui dengan tenang..Dari kita jer la nak handle masalah ni...Baby sangat2 cute ok...so,jangan takut untuk menjadi Ibu,Mummy,Mama,Mak or Ummi...

Be a happy parents ya'll...Bye

Mujahid's wife

Monday, 5 November 2012

Comel..Memperkenalkan......Mereka adalah Sepupu..^^



Ainul Mardhiyyah


Photo: Azzalea posing btiarap..hehe
Azzalea Mardhiyyah
    




Along @ Izz Wathiequl Fayyadh (Sorry KAk sue kalau salah spelling)




Muhammad Danish
Imr Khaliful Rayyan




Muhammad Asyraf Patau


Nama Anak2 sekarang..hehe..So jaga2 la ye bakal2 guru..Jangan ada yang terbelit lidah nak pronounce dah la..hehee..Siap diaorang lagi yang ajar sebut nama..hehe

Mujahid's wife