Ka-Ching

Friday, 21 November 2014

hasil usaha..=)


Assalamualaikum...

Again..Lama x update blog..So sekarang dah cuti skolah..Rasa mau update pulak..hihi...

Skrng aku nak share sikit hasil usaha aku senaman selama ni..Yala..Dah share beberapa tips ringkas sebelum ni,rasanya kena la tunjuk hasil sedikit kan...Kiraa belanja bukti  seposen dua la ken..hehe..So yea...

Seriously,aku pernah jadi yang terlebar dalam adik beradik aku..Dah la paling rendang..Tambah lagi dengan chubby dagu berlapis..Perghhh..Sedih wey.....Lepas workout selama setahun...hihi...Syukur...Baju dah pakai saiz XS..
dah ada shape..Kalau dulu rata jer pinggang tu..happy...


Cuma satu jer la problemo aku..Pipi tu..sembunyi nasik ke apa..huhuhu..Tips Senaman pipi please...



I'm a proud mother of two daughters..yang baby boy aku dukung tu anak abg sulong aku..hihi..Ainul Mardhiyyah busy time ni...Tersama pulak warna baju anak buah aku time ni...So,pinjam gambar jap..hihi


Oh..Oh..Lupa..Korang ada baca link pasal suami curang konon sebab isteri TAk pandai melawa tuh..Tak jaga badan..Jahat kan..Ini link dia..(kisah kesian)

So untuk kebaikan kita..Jom Sayangi diri anda...Jaga kecantikan...Untuk Kebaikan diri jugak..Untuk kesihatan...Untuk keyakinan..Selamat bersenam dan amalkan pemakanan yang sihat..


XOXO

Wednesday, 24 September 2014

Tiada gym??Di rumah Pun Boleh...



Assalamualaikum....

hai readers...baru hari ni tergerak hati nak update blog lagi...hihi..Boleh la kan..Daripada langsung tutup Blog terus..huhuhu

So..yea..Entry hari ni aq nak share tips loose weight aq lagi..hihi..Aq tengok mmg bnyk yg terjah blog aq search pasal turun berat badan selepas bersalin..memang susah kan..Tapi atleast kita ada efffort untuk dapat balik bentuk badan kita..Betul tak?? Bukan apa..Gemuk kalau semulajadi boleh kata ok daripada lepas bersalin..Trust me..Menggeleber sana sini..Lembik..Betulkan??huhuh...Sian Encik laki..Mereka nak jugak kita jaga badan untuk diaorang..Betulkan??hihi

Sebelum ni aq share tips untuk abs kan..Actually untuk hilangkan muffin top pun kita boleh try senaman2 tu..Klik Ini untuk post tentang abs for beginner tu..

Tapi kali ni aq nak sharekan mcm mana nak dapat kaki dan pinggul yang menarik...Tak perlu pakai Corset pun boleh menarik..Yang penting usaha dan rajin...

Sebelum mula bersenam..Kenalah buat stretching sikit supaya otot2 kurang terkejut hendaknya..Karang tak pasal2 korang jalan kengkang2 macam budak darjah 6 habis sunat..huhuhu

Lagi apa nak buat..?

Ok..

1st of all, kita buat squat..Squat tu apa?

Lebih kurang macam ketuk ketampi la..Buat basic squat dahulu..Try buat dalam 20kali..Ini untuk beginner ya..sebabnya memang kalau buat bnyk2 tak pasal2 otot2 kita kejang..Aq tak nak bertanggungjawab kalau korang tak dapat diri lepas tu..hihihik...
kalau ok..Boleh la try buat hari-hari dalam seminggu..jangan ponteng..Minggu kedua kalau dah rasa badan boleh terima,tambahkan kuantiti squat kepada 50x...Dan teruskan selama sebulan..Bulan kedua boleh try 100 kali..Hasilnya????Korang boleh nampak peha korang akan mengecik dan lebih terbentuk..Punggung pulak akan naik..Sebab usually lepas preggy punggung kan jatuh..So yup!!Ini aq memang suggest untuk korang..!Cukup setahun mana tahu boleh dapat punggung Jen Selter..Ahaks...Dan yang menarik jugak,squat pun boleh buat belakang kita jadi terbentuk..And masa buat squat ni mesti berpeluh kan..Boleh kurus la jawabnya....Cuba tau..!Oh..Oh..Hampir lupa..Squat cara yang betul,lutut korang kena selari dengan jari kaki..Jangan terlebih..Sia2 squat kalau salah teknik..






bulan meempat oleh cuba cabar diri join squat challenge di atas..Boleh ka idok..hiewhiew...


2ndly..Lepas squat,buat pulak donkey kick..Apa itu donkey kick??


Ii dia donkey kick..Yeah...


Donkey kick ni untuk beginner,boleh buat 15 kali kiri dan kanan...Hasilnya??Juga untuk pinggul yang menarik..Up kan punggung dan kemaskan lower back kita..Muudah jerr kan..Sebelum tido pun boleh buat...hihi..kalau encik laki tetiba tengok,jelingkan saje..hahaha...lantak..Kata nak bini lawa kannn..Kannn..haha

3rdly...Lunges..

Yang ni mudah bila di nampak...Tapi bila cubaaa..hihihi..Masa sebelah boleh terima lagi..Nak balas buat sebelah lagi,korang akan rasa impact nya..Like seriously memang rasa otot2 bertindak balas..hihi..JOm tengok apa itu lunges..

Buat 15 kali kiri..15 kali kanan...Nak hasil cepat..Sambil buat,try angkat dumbell..

4thly,korang buat side kick...

Yup..Yang ni korang bukan saja boleh buat dengan cara stand..Time baring depan tv layan AF pn bboleh buat tau..Buat la sebelah kiri 15,kanan 15 kali...Tapi hari2 tambahkan la bilangan tu ya..Jangan statik jer..Nanti otot dah biasa dia tak respon dah..TAMBAH bilangan setiap hari..Challenge diri selama 3 bulan..You can do it!!Oh ya..hasilnya..Untuk inner tight,dan lower bumbum..hikss

Yup..Ini lah side kick tu..Tak mampu balance..Alaaaa..Senang..Pegang jer kerusi ke..untuk sokong badan korang..Lagi tinggi angkat kaki lagi bagus..Plus Boleh tigkatkan fleksibiliti gitu..



Lastly,korang buat calf rise...

Macam kita nak ambil barang yang tinggi..Kita injit sedikit kaki..Macam tu la..Buat 30kali setiap hari..Cantik tau bila betis terbentuk lagi2 kalau pakai skinny dan high heels..




So yeah..5 steps to reduce your legs size...And to shape your butt..Try it,and believe it..
Selamat mencuba semua...JANGAN MALAS2 TAU..Nanti aku share lagi..Bye!



Sunday, 29 June 2014

Ramadhan pertama

Assalamualaikum..

Salam ramadhan semua...mcm mana puasa pertama..good job bgi yg berjaya...hihihi

Lama blog tidak berupdate..busy sebenarnya..rutin dah berubah..Skrng hidup dah berdikari sedikit..=) (**malas sebenarnya..huhu)

Ok la..tahun ni puasa dah berubah 360°..,kalau tahun lepas mentua kite yg prepare juadah sahur..berbuka pulak turn aku tapi tahun ni aku yg kna buat sendiri..yup..sahur tadi awal2 dah bersilat di dapur..kena lagi encik mujahid request sup cakap ayam...sabo jer la..hahaha...yg penting sahur tadi dia jamah nas..si laki ni ssh telan nasi awal pagi..so yeah..

Cuma tu lah..aku bukan masak untuk suami saja..dah la 1st time prepare sahur..kna masakkan ipar skali..kena pulak dia x pandai makan cakar ayam tu..terkuis2 ja dia lauk tu..huhu..salah aku jugak x tnya pendapat semua org dulu..hihi..sori..next time x buatlagi..

Juadah berbuka tadi aku buat popiah goreng dgn milo ais.. Alhamdulillah kenyang jugak aku tengok laki aku tu..huhu..cuma tu la..masa masak tu..mood laki bini kelaut..hahaha..lapar punya pasal..

Ni skarang sementara update blog,tngah tunggu en.suami pulang dr masjid..Syukur..dah 3 malam imamkan terawih..=) proud of you syg..

Makan malam aku masak tofu tiram dgn ayam masak sos jer..hihi..yg simple2 jew..

Aku tengok bnyk yg bersahur ikan bilis goreng dgn bawang..mcm mau buat la esok..tapi laki request nasi goreng pulak..hahah..lawak kan..nasik goreng awal2 subuh..xpa..esok i sediakan kay syg..

Kita tengok rajin sampai puasa berapa agaknya masak mcm2 ni..hihi..mau beli makanan tin tapi nanti2 la..skrng masih smangat lagi..haha..

K..slamat berpuasa semua!